Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Доклад на ЕП за Гърция: "Нова демокрация" води на СИРИЗА с 14%

Доклад на ЕП за Гърция: "Нова демокрация" води на СИРИЗА с 14%

Основната опозиционна гръцка партия „Нова демокрация“ води с 14% на управляващата СИРИЗА според проучване на Европейския парламент преди изборите за представители в законодателното тяло на Съюза на 23-26 май, пише електронното издание на вестник Kathimerini, цитирано от Агенция "Фокус". 

В своя „Доклад за развитието на политическата ситуация“, Службата за мониторинг на общественото мнение на ЕП открива, че консервативната опозиция, която е член на Европейската народна партия (ЕНП), е увеличила своята популярност до 39,2% през януари, докато СИРИЗА, от Обединената европейска левица, има подкрепата на 25% от избирателите. 

Радикално-дясната „Златна Зора“ е далеч на трето място със 7%, а лявоцентристкото „Движение за промяна“ е малко след нея с 6,8%. Пета е Гръцката Комунистическа партия (ККЕ) с 6,4%. 

„Народно единство“, „Съюзът на центристите“ и „Независимите гърци“ – доскорошният коалиционен партньор на СИРИЗА – няма да съберат повече от 3%, сочи проучването. 

Докладът също така отбелязва промени в популярността на двете основни партии от февруари 2018 г., показвайки потапяне на Нова демокрация през март и декември до 35%. 

Междувременно СИРИЗА се радваше на скок до около 27% през септември, вероятно в резултат на излизането на Гърция от последния спасителен план от предходния месец. 

Числата са базирани на национални проучвания на общественото мнение, проведени от фирмите Marc, Opinion и Pulse. Следващият доклад на Европейския парламент за предстоящите европейски избори се очаква в средата на февруари.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе