Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Путин: Никой не знае какво става с климата

Путин: Никой не знае какво става с климата

Първият въпрос, на който държавният глава на Руската федерация Владимир Путин отговори на 15-ата си голяма ежегодна пресконференция, бе за промените в климата и Парижкото споразумение, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус".

„Никой не знае причините за климатичните промени. Лек наклон на оста на планетата ни може да причини драматични последици. Невъзможно е да се изчисли как съвременното човечество влияе на климата, но не бива и да не се прави нищо“, подчерта Путин.

Руският президент припомни, че по данни на ООН САЩ заемат първото място по вредни емисии, след това - Китай, страните от ЕС. Русия е на четвърто място. Темпът на растеж на температурата в страната е два и половина пъти по-висок от средния за света, допълни Путин, обръщайки внимание, че руската държава се разпростира на няколко географски ширини. Ако ледът в мразовите й части започне да се топи, последствията ще бъдат много сериозни.

Държавният глава на Руската федерация сподели и тревогата си от изявлението на украинския президент Володимир Зеленски относно възможността за преразглеждане на Минските споразумения.

Киев се нуждае от пряк диалог с Донбас, а такъв няма, подчерта Путин.

Според държавния глава на Русия срещата в нормандския формат през април ще бъде уместна, ако има положителни промени.

Президентът отговори и на въпрос за газовата война с Украйна, като припомни за дълга на Киев към Москва, предава РИА Новости.

Путин подчерта, че по силата на решение на лондонски съд, Украйна дължи на Русия 3 млрд. долара, които обаче така и не е върнала. Отгоре на всичко тя иска от Москва да й изплати същата сума – решение, което бе постановено и от Стокхолмския арбитраж.

В същото време руският президент отбеляза, че това решение е „някаква глупост“, взето въз основа на тежката икономическа ситуация в Украйна. Това не е аргумент и показва, че решението е политическо, подчерта държавният глава на Русия.

При това той увери, че Москва е готова да доставя газ в Украйна с отстъпка.

Русия е заинтересована от подобряването на отношенията със САЩ, увери държавният глава.

„Готови сме да продължим СТАРТ-3 още утре. Но засега нашите предложения остават без отговор. Ако го няма СТАРТ-3, в света няма да остане нищо, което да сдържа надпреварата във въоръжението“, предупреди Путин.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе