Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Назарбаев - от партиен вожд до султан в сянка

Назарбаев - от партиен вожд до султан в сянка

Бащата на нацията превърна Казахстан в приятел на Русия, Китай и САЩ 

-----------

Да се оттеглиш привидно от властта, за да я притежаваш безусловно. С тази маневра след 30-годишно управление президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев успя да изненада приятели и врагове. 
Илюзиите, че 78-годишният „съветски динозавър” се е уморил да властва са повече от наивни. Назарбаев е последният мохикан сред лидерите от времето на СССР и е твърде обигран държавник, за да слезе от коня така внезапно.  
На практика той е „баща на казахите” още от 22 юни 1989 г. - отначало като първи секретар на ЦК на компартията на Казахстан (пост, заеман трийсетина години преди него от съветския вожд Леонид Брежнев), после като президент на съюзната република, а от края на 1991 г., след разпадането на СССР, вече като глава на независима държава.

Назарбаев си гарантира политическото дълголетие с всички възможни трикове- референдуми, избори в удобен момент, смачкване на опозицията с насилие и дискредитиране, промени в конституцията, които да осигуряват нови и нови мандата, изборни измами и всичко необходимо, което да го прави непоклатим лидер.

Така сега действаща опозиция липсва, а отблъснати от режима политици и бизнесмени или са се покрили, или са емигрирали.

При управлението на Назарбаев деветата по големина в света държава остана оазис на стабилността не само сред бившите съветски републики, но и в един от най-важните региони. 

Освен с наличието на огромни залежи на нефт и природен газ, Казахстан има ключово географско значение. Назарбаев умело балансираше с могъщите си съседи Русия и Китай, с които създаваше политически и икономически съюзи, но успя да докара и западни инвеститори. Вътрешният мир на 16-милионната държава също беше съхранен въпреки съперничещите си казахски кланове и близо 30% население от други етноси.  сред които се открояват 3,5 млн. руснаци.
Опитите за пълзяща ислямизация бяха смазани,а светският характер на държавата изглежда непоклатим. 

Бащата на нацията сдаде президентския пост на своя верен съратник Касим-Жомарт Токаев, който положи клетва като държавен глава само до изтичането на сегашния мандат през 2020 г.  65-годишният дипломат от кариерата няма никакви властови амбиции, опитът му в икономиката е оскъден, а ролята му е да стане гарант на прехода към истинския наследник на Назарбаев.
Токаев не само не показа никакви амбиции, но веднага поде истински култ към считания за вечен президент.

Първата стъпка беше прекръстването на столицата Астана в Нур-султан. 

Името на Назарбаев ще носят също основни булеварди във всички големи градове, а портретът му ще виси задължително във всички кабинети. 
За всеки случай и най-голямата от трите му дъщери Дарига Назарбаева спешно беше избрана за председател на горната камара на парламента. Това пък роди съмнения, че може би тя е истинската престолонаследница. Дамата наскоро се изпусна като нарече в ефир "изроди" децата с увреждания, но в Казахстан никой не посмя да направи драма от това.

55-годишната Дарига е вдовица след като съпругът й Рахат Алиев съмнително се оказа самообесен в австрийски затвор малко след като изпадна в немилост пред могъщия си тъст.

Всъщност Назарбаев спокойно ще може да планира своите следващи ходове, защото на практика спокойно ще продължи да дърпа конците в държавата.

Като “елбаси” (“вожд на нацията”) той се радва на изключителни привилегии според специално написания за него закон, една от които е съдебен имунитет. До смъртта си той ще оглавява Съвета по сигурността, който беше превърнат в централен орган за вземане на решения, които дори президентът е длъжен да изпълнява. На подчинение на въпросния съвет е тайната служба КНБ, начело на която Назарбаев постави свои доверени хора. Към това трябва да се прибави също, че като член на Конституционния съвет и председател на управляващата партия Нур Отан той ще продължи да държи централни лостове в държавата.
Мнозина анализатори прогнозират, че противно на очакванията Назарбаев няма да повери кормилото на страната на свой роднина, а подобно на Борис Елцин ще подбере казахстанския Путин.

Човек с твърда ръка, който няма да допусне центробежните сили в проядената от корупция държава да я превърнат в арена на кървави битки за власт.
 
Кой ще бъде той засега не е ясно, но със сигурност Назарбаев вече е набелязал своя "син във властта", след като съдбата отреди да се радва само на женски рожби. 

Днешният "баща на нацията" Назарбаев е роден на 6 юли 1940 г. в малкото селце Чемолган в подстъпите на Алтай. Родителите му са селяни, а дядо му по майчина линия е мюсюлмански духовник. Според една от легендите в корените му има и нещо прабългарско, защото неговият баща Абиш Назарбаев владеел освен руски и български език. Даже пеел нашенски песни. В момента в Казахстан има 15-20 хиляди българи, озовали се там след насилствено преселение от Крим, Бесарабия и Таврия след Втората световна война.

Нурсултан завършва технически университет чак в Украйна, но започва като леяр в Карагандинския комбинат. Вярното му решение е да наблегне на партийната кариера. Така става първият човек на КПСС в Казахстан по времето на СССР. Логично оглавява и новосъздадената държава след разпада на съветската империя. 
В личния си живот Назарбаев остава далеч от скандалите и суетата. 

Още на 22 години се жени за своята колежка Сара Конукаева, която му ражда три дъщери. Дарига тръгва по стъпките на баща си като политик, Динара върти бизнес и според "Форбс" притежава 1,3 млрд. долара, а най-младата сестра Алия макар и не толкова заможна, оглавява строителна компания.
Трите наследнички направиха Нурсултан дядо на осем внуци, а фамилията има и две правнучета.
Противно на прагматичния си и рационален стил като държавник, Назарбаев е поетична натура и пише стихове още като младеж. Увлича се много по историческата литература. Обича и да спортува, кара доста добре ски, наравно с Путин, играе тенис, а заради американските инвеститори се справя и на игрището за голф.
А в номера с привидното оттегляне от властта, за да я държиш още по-здраво, Назарбаев не открива топлата вода. Просто повтаря ходовете на китайския вожд Дън Сяопин и сингапуреца Ли Куан Ю.


  

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе