Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

"България пее" - национална инициатива на Българския хоров съюз

На 15, 16 и 17 април 2016 г. в България ще запеят над 150 вокални състава от повече от 35 града в страната.

„България пее“ е национална инициатива на Българския хоров съюз за популяризиране на хоровото пеене и поставянето му във фокуса на общественото внимание. Организира се за първи път.

В рамките на три дни ще бъдат изнесени концерти в градовете Асеновград, Балчик, Благоевград, Ботевград, Варна, Видин, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Добрич, Дупница, Казанлък, Кресна, Кюстендил, Пловдив, Поморие, Попово, Разград, Силистра, София, Хасково, Шумен, Ямбол. Освен хоровете от градовете домакини, ще пеят състави от Бургас, Велико Търново, Кърджали, Монтана, Нова Загора, Пазарджик, Плевен, Русе, Стара Загора, Търговище. Регламентът е отворен за различни хорови формации: детски, училищни, народни, църковни, класически хорове, вокални групи.

Кампанията има за цел да покаже принадлежността на хиляди българи към това достъпно и въздействащо изкуство, да представи красотата, богатството и колорита на хоровото майсторство в България; да обедини хоровете от страната в името на обща идея; да демонстрира потенциала и желанието за развитието на българските хорове у нас.

С инициативата ще бъде белязано началото на честванията, посветени на 90-годишнината от създаването на Българския хоров съюз. Събитието се осъществява с подкрепата на българските хорове, техните диригенти, общините, организации-партньори и съмишленици. 

Българското хорово изкуство е национално богатство. Неговите постижения са една от нашите визитни картички пред света.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе