Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Съдят националисти за взрив и убийство пред клуб на "Евророма"

Съдят националисти за взрив и убийство пред клуб на

Благоевград. Четирима националисти ще се изправят пред съда по две обвинения – за убийство и за опит за убийство. Прокуратурата в Благоевград внесе обвинителния акт срещу Николай Йовев, Васил Георгиев, Александър Ангов и Стоян Ставрев.

Те ще бъдат съдени за умишленото убийство на 58-годишния Малин Илиев, в чийто ръце избухна самоделно взривно устройство, тип „сюрприз". Инцидентът стана рано сутринта на 29 юни 2012 година в Сандански. Тогава активистът на "Евророма" забелязал малка чанта, оставена на стълбите пред входа на партийния клуб. Той повдигнал пакета, който избухнал. Месец по-късно, на 29 юли, мъжът издъхна от раните си в столична болница. Самоделката е съдържала 200 грама триацетонов трипероксид, 200 грама амониев нитрат, 3 батерии от 9 волта и електровъзпламенител. Според прокуратурата деянието е извършено по начин и със средства, опасни за живота на мнозина и по особено мъчителен за убития. Мотивът на престъплението са расистки подбуди от страна на извършителите.

На четиримата младежи е повдигнато и второ обвинение - опит за убийство на Анастас М. В квартирата на гимназиста в Сандански бяха хвърлени две самоделни бомби. Инцидентът стана през нощта на 16 април 2012 година. Тогава в стаята, в която спял 17-годишният младеж от ромски произход, избухнаха самоделките, хвърлени през отворения прозорец. Момчето се отърва по чудо без сериозни наранявания. На следващия ден в двора на къщата му беше открита бележка с надпис : "Търпението ни се изчерпва, вън".

След престъплението в курортния град се заговори, че Анастас е станал жертва на нападението, тъй като бил влюбен в своя съученичка българка. Според държавното обвинение опитът за убийство на младия ром е недовършено поради независещи от извършителите причини. В хода на разследването е имало и трето обвинение за подхвърлена пиратка в жилищна сграда в Сандански, но то е прекратено. Досъдебното производство срещу четиримата националисти продължи година и половина. Те в момента са на свобода с различни мерки за неотклонение. 23-годишният Николай Йовев е пуснат с "подписка". Той бе номиниран за евродепутат от инициативен комитет, подкрепен от националистически организации и футболни фенове.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе