Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

НАТО активира ракетния щит

НАТО активира  ракетния щит

Американският противоракетен щит в Европа беше открит вчера в румънската ВВС база в Девеселу, на около 50 км от българската граница. Щитът стана факт 10 години след първоначалното му обявяване и въпреки недоволството на Русия, която го възприема като заплаха.

Системата струва 800 милиона долара и в нея са разположени 24 ракети SM-3 и радар от системата "Еджис" (Aegis). Щитът бе официално активиран на церемония в присъствието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. На церемонията Столтенберг заяви, че щитът е подобен на този в Полша и по никакъв начин не застрашава Русия. "Прехващачите са твърде малко, разположени твърде далече на юг или твърде близо до Русия, за да могат да прехващат руски междуконтинентални балистични ракети", посочи Столтенберг.

Въпреки изказванията му обаче Кремъл остро разкритикува активирането на щита. Говорителят Дмитрий Песков заяви, че вече са взети мерки за опазване на сигурността на страната му. "От самото начало на цялата тази история казваме, че според нас разположението на система за противоракетна отбрана е заплаха за сигурността на Русия", заяви Песков. Той посочи още, че не е ясно за защита от коя страна е поставен щитът.

НАТО ще развива и занапред отбранителните си възможности, включително в сферата на ПРО, заяви по-рано Столтенберг в статия в полското издание "Газета виборча".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе