Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Наши деца с фурор в Доха

Наши деца с фурор в Доха

Шанхай чака платната с красиви българки и елементи от чипровските килими

Катар кани учители да им покажат как работим с вълна

Талантливи български деца предизвикаха фурор с платната си в Катар. Творбите на момичетата от Чипровци, Севлиево и Куртово Конаре впечатлиха елита и стотици ученици в столицата на емирството Доха. 25-те пана бяха подредени в изложбата "Символи на българската идентичност" в културното селище Катара в центъра на Доха.

Те са дело на таланти на възраст от 5 до 15 години от три школи на фондация "Духовно огледало" у нас - по килимарство в Чипровци, по изработка от царевична шума от Куртово Конаре и пресъздадени точни копия на носии от художниците от арт център "Видима" в Севлиево. Във всяко от платната присъства един мотив, който дедите ни са използвали в чипровските килими.

Българското участие в Катар през февруари бе по покана на Фондация "Катара Културно селище" - един проект на надежда за човешкото взаимодействие чрез изкуство и културен обмен, създаден от Шейх Хамад бин Халифа ал Тани, баща на сегашния емир на Катар. А съпругата му Шейха Моза координира и ръководи работата на фондация "Катара" и организира културни изяви на таланти от цял свят.

"Изложбата имаше страхотен успех и за България, и за Катар", разказа ръководителят на сдружение "Духовно огледало" Таня Костадинова. Пъстрите творби на българските деца с родни символи се оказват първата културна инициатива на България в Катар. Както и първата детска изложба в емирството. Така изкушените от изкуства катарци остават възхитени от паната. Всеки ден в рамките на седмица изложбата е разглеждана от стотици. Дори цели училища пристигнали с школски автобуси, за да се докоснат до творбите на малките ни майстори. И разпитвали какви техники са използвани, за да се създадат платната от вълна, текстил и царевична шума, всяко от които е с размер 60 на 80 сантиметра.

"Предложихме да направим обучение на учители и ученици и домакините приеха радушно идеята. Обсъждаме какви техники да им предложим, вероятно ще изберем да им покажем как работим с вълна", разказа Таня Костадинова.
Организаторите на изложбата в Катар са избрали за плакат творба на малката севлиевската художничка Яна Пенчева от арт център "Видима".

"Катара - културно селище" е най-големият и най-мащабен културен проект на емирството. Това е място, където се показват култури на различни народи. С красиви театри, концертни зали, разкошен амфитеатър, изложбени галерии, "Катара" има амбиция да се превърне в световен лидер за мулти-културни дейности. Там има и филхармония, в която свирят четирима български музиканти.

След Доха платната от изложбата "Символи на българската идентичност" заминават за Шанхай, където ще гостуват за честванията покрай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост - 24 май.

Творци в конкурс
"Син съм на земя прекрасна..."

"Духовно огледало", "Стандарт" и БНТ избират най-добрите писатели, художници и фотографи

Хиляди хлапета и младежи могат да се включат в националния конкурс за детско творчество "Син съм на земя прекрасна...". Той е организиран от сдружение "Духовно огледало", в. "Стандарт" и БНТ. Голямата надпревара, която вече започна, е в три категории - литература, изобразителни и приложни изкуства и фотография.

Малките творци от цяла България могат да напишат разказ, есе или поема в обем до две страници. Ако обичат да рисуват или апликират, нямат ограничения в техниката, която ще използват, за да се състезават във втория раздел. В третия пък е необходимо просто да хванат фотоапарата или телефона си. Подробности за конкурса могат да се намерят на сайта на сдружение "Духовно огледало" www.spiritual-mirror.org.

До 15 април всяко дете, което иска да се включи в конкурса, може да изпраща творбите си на адрес: София 1172, кв. "Дианабад", за сдружение "Духовно огледало". На всяка творба задължително трябва да бъде изписано: име на автор, възраст, училище, творческа школа или ателие и адрес за обратна връзка.

Творбите ще бъдат оценявани по възрастови групи като във всяка от тях ще има първа, втора и трета награда. "Стандарт" ще публикува най-добрите.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе