Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Наш Брендо се подвизавал в Грузия

Наш Брендо се подвизавал в Грузия

Съдебните власти у нас и Интерпол го издирват под дърво и камък 

Издирваният вече няколко години от Интерпол  бандит Евелин Банев - Брендо, живеел в Грузия в село близо до пристанищния град Поти на Черно море, където се подвизавал под името Темури, дегизирал се с брада и непременно ходел с шапки. На всяко тримесечие пътувал с фалшив паспорт с ферибота до Варна, откъдето необезпокояван минавал рехавия граничен контрол на морската гара, а оттам се придвижвал към родния Бургас, където живее част от фамилията му. Стигал и до София, където  под охрана живеят съпругата му Моника Добринова и дъщеря му Лара. Сега те го чакали за 55-я му рожден ден отново в столицата. Кокаиновият бос празнува на 8 октомври, но вероятно щял да отплава за родината чак 10 дни по-късно по разписание на ферибота. Миналата година се заговори, че Брендо, когото съдебните власти у нас издирват под дърво и камък, за да го върнат в затвора, е бил на почивка с цялата си фамилия край Сочи за Олимпиадата. Вероятно тогава той е избрал и Грузия за следващ свой дом, а спекулациите, че се намира на Азорските острови или се укрива в Албания, Черна горе и Италия, се оказват пълни фантасмагории.

Кокаиновият крал бе осъден окончателно на 6 г. затвор от Върховния касационен съд (ВКС) за участие в престъпна група за пране на пари през 2018 г. У нас делото му продължи 12 г. Разследването започна през 2006 г. 4 години по-късно то влезе в съда.

Според апелативния съд Банев заедно с брат му и убития му през 2005 г. баджанак Констатин Дишлиев действали като група за пране на пари от 17 октомври 2002 г. до 30 май 2005 г. Дейността им се простирала в България, САЩ, Британските Вирджински острови, Ирландия, Австрия и Швейцария. Те са превеждали суми от по няколко хиляди до милиона евро в различни сметки в чужбина към "Прайвът файнънс юниън".

В началото на 2017 г. Брендо  получи задочно окончателна присъда в Румъния от 10 г. и половина затвор за внасяне на кокаин. Властите в Букурещ поискаха веднъж екстрадиция на Брендо. През 2014 г. обаче апелативният съд в София отказа, тъй като от Румъния не изпратиха надлежни документи за какво точно искат предаването на Брендо. Друг мотив, с който съдът отхвърли искането, бе, че срещу него се води дело у нас, което е с приоритет.

През юли 2013 г. Брендо получи 20 г. затвор на първа инстанция от съда в Милано по т. нар. афера "Кокаинови крале". Присъдата бе потвърдена от апелативния съд в Милано година по-късно. Чрез aдвокатите си Брендо обжалва пред касационния съд в Рим. След нов тур между съдебните инстанции през септември м.г. върховният съд на Италия потвърди 20 г. затвор за Кокаиновия крал.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе