Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Испанската Народна партия спечели изборите в страната

Испанската Народна партия спечели изборите в страната

Испанската Народна партия печели 123 места в парламента - с 63 по-малко от предишните избори. Социалистите също губят, 2-партийния модел пробиха 2 нови партии.

Управляващата в Испания консервативна Народна партия спечели най-много гласове на изборите в страната, но загуби своето абсолютно мнозинство в парламента според публикуваните частични резултати. Към 18:00 местно време вчера (19:00 софийско) са гласували 58.36% от гласоподавателите. Сериозни нарушения по време на изборите не са били регистрирани. Партията е запазила обаче своето абсолютно мнозинство в горната камара на парламента, получавайки възможността да блокира решенията на долната камара.

Освен 350 депутати в Конгреса, испанците в неделя са гласували и за народни представители в Сената – 208 от 266 (останалите 58 се назначават от регионалните законодателни органи). При обработени над 99% от бюлетините Народната партия е получила 124 сенаторски места, запазвайки по този начин абсолютното си мнозинство. Испанската социалистическа работническа партия е на второ място с 47 мандата, следвана от „Подемос" с 16. Освен това по шест места в сената са получили „Левите републиканци на Каталуния", „Демокрация и свобода", Националната баска партия. Още по един мандат са получили „Промяна" от Навара, "Канарската Коалиция" и малката социалистическа партия „Гомера". Това разпределение ще даде възможност на Народната партия при нужда на блокира решенията на Конгреса, където в резултат на вчерашните избори загуби абсолютното си мнозинство.

Народната партия получи в Конгреса 123 депутатски места, ИСРП – 90, „Подемос" – 69, а десноцентристката „Граждани" - 40. Освен това в долната камара на парламента влизат „Левите републиканци на Каталуния" с девет места, „Демокрация и свобода" с 8, Националната баска партия с шест, комунистите от „Народно единство" – 2, баската партия „Билду" – 2 и „Канарската коалиция" с едно.

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой обяви, че неговата Народна партия отново е водеща политическа сила в страната. „Партията, спечелила изборите, трябва да сформира правителство. Изминаха четири сложни години, но аз правих това, което според мен бе най-добро за интересите на Испания", отбеляза Рахой, подчертавайки важността икономическите реформи в страната да продължат. „Ние навлизаме в нелесен период, когато трябва да се водят преговори и да се достигнат споразумения. Ще се постарая да направя това", добави министър-председателят, цитиран от "Фокус".
 Генералният секретар на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) Педро Санчес поздрави министър-председателя на страна Мариано Рахой за победата.

Лидерът на ИСРП благодари на всички гласуващи за партията му е отбеляза, че" Испания иска промяна". Признавайки изборната победа на Народната партия на Рахой, той подчерта, че резултатите от вота показват, че различните политически сили трябва да воят диалог.

Партията победител губи своето абсолютно мнозинство в парламента, в чиито предишен състав имаше 187 места. В момента ще се наложи Народната партия да търси коалиционни партньори, за да сформира ново правителство. Не е изключено двете леви партии „Подемос" и ИСРП да се опитат да организират коалиционно правителство.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе