Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Министър Нанков иска нов мост между Русe и Гюргево

Министър Нанков иска нов мост между Русe и Гюргево

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие на Румъния Паул Станеску и българският му колега министър Николай Нанков обявиха готовността на двете страни за изграждане на трети мост над река Дунав.

Завишеният трафик и развитието на международния коридор номер 9 определя необходимостта местоположението на новото съоръжение да е между Русе и Гюргево, каза министър Нанков.

Той съобщи, че през юли ведомството му ще внесе в Министерския съвет проект за промяна на меморандума между правителствата на България и Румъния, в който ще бъде добавен втори мост между Русе и Гюргево.

Освен второ съоръжение при Русе са планирани и мостове между Никопол и Турну Мъгуреле и Силистра - Кълараш. Регионалният министър посочи, че румънският му колега е предложил да се търсят средства от европейските фондове. Другите възможности са публично-частно партньорство или смесено финансиране по линия на държавните бюджети на двете страни.

Вече има заявен интерес от китайски инвеститори за големи инфраструктурни обекти в България, посочи Нанков.

„Има вече заявени китайски намерения не само за втори мост край Русе, но за магистралата Русе - Велико Търново и свързването й с тунела под Шипка в автомагистрален габарит“, каза министърът. Той посочи, че за автомагистралата ще се осигурява финансов ресурс по линия на бъдещата тол такса – т.е. от държавния бюджет.

В днешния Ден на река Дунав двамата министри откриха изложба с най-добрите кадри от конкурса на българското регионално министерство „Една река - десетки райски кътчета“.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе