Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Кери намекна за споразумение с Иран за ядреното оръжие

Кери намекна за споразумение с Иран за ядреното оръжие

Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Джон Кери каза, че сделка в областта на ядрената оръжейна програма на Иран може да се постигне сравнително бързо, и че подобно съглашение има потенциал за драстично подобряване на отношенията между двете страни, предаде Ройтерс.

"До няколко месеца е възможно да има историческо споразумение между САЩ и Иран по въпроса за ядрената програма на Техеран. То може да бъде постигнато, ако Техеран докаже, че няма за цел да създаде атомно оръжие", заяви Кери.

В интервю за телевизия Си Би Ес Кери подчерта, че изразеното от иранския президент Хасан Роухани желание за постигане на споразумение за период от три до шест месеца, може да се осъществи по-скоро, ако Иран изпълни определени условия. Само преди дни ядрената програма на страната стана тема на исторически телефонен разговор между президента на Съединените щати Барак Обама и новия ирански президент Хасан Роухани. Това е първият контакт между американски и ирански президент от повече от 30 години.

Пред репортери в Белия дом Обама заяви, че двамата с Роухани са наредили на своите екип да работят експедитивно за споразумение по ядрената програма на Иран. Той подчерта, че това е уникална възможност да се постигне напредък с Техеран по проблема, който го изолира от Запада.

Кери каза, че Иран може да докаже своята искреност, като незабавно отвари своите ядрени инсталации за проверки и се придържа към обогатяване на уран на по-ниски класове, които не са подходящи за военна употреба .

Иран защити правото си да обогатява уран като част от програмата си за развитие на ядрена енергетика и за медицински цели и отрече, че се стреми да разработва атомно оръжие, но САЩ и техните съюзници искат да се прекрати обогатяването на по-висока степен, което се разглежда като стъпка към производството на оръжия.

"Иран трябва да вземе бързи мерки, ясни и убедителни стъпки. Няма да приемем думите да заместят делата", каза Кери. "Това, което трябва, са действия, които доказват, че ние и нашите съюзници, нашите приятели в региона, никога няма да бъдем застрашени от тази програма."

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе