Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Г-20 подготвя наказателни мерки срещу данъчните убежища

Г-20 подготвя наказателни мерки срещу данъчните убежища

Наказателни мерки срещу данъчните убежища в света, прекъсване на финансирането за терористични организации и улесняване на международната търговия. За това се разбраха лидерите на двайсетте водещи и развиващи се икономики в света. Срещата на върха на Г-20, която се проведе в китайския град Ханджоу, приключи с приемането на заключителна декларация. Участниците в нея смятат, че има икономически растеж, но той е слаб и трябва да се направи всичко възможно за да бъде устойчив, по-силен и по-качествен. Страните от Г-20 са единодушни, че са нужни инвестиции в нови технологии и цифровизация, както и предприемане на мерки срещу глобалното затопляне.

В групата на двайсетте водещи и развиващи се икономики в света влизат Аржентина, Австралия, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Република Корея, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, ЮАР, Япония и ЕС. В тези страни живее две трети от населението на света. Те произвеждат 85% от световния БВП и държат 75% от световната търговия.

Страните от Г-20 обявиха също така, че ще се борят с тероризма и неговото финансиране по всички възможни начини. "Ще се противопоставим на всички източници, механизми и канали за финансиране на тероризъм, включително незаконно данъчно облагане, контрабанда на природните ресурси, ограбването на културни ценности, отвличане", се казва в заключителния документ.

В него е записано също да бъде изготвен списък с данъчните убежища по света и наказателни мерки срещу тях, който трябва да е готов до юли 2017 г., съобщи френският министър на икономиката и финансите Мишел Сапен. По думите му това се случва за първи път, защото в документа има "елементи", които никога не са били споменавани от държавните и правителствени ръководители на Г-20 за "конкретна, ефективна борба" срещу данъчните измами и данъчната оптимизация. Страните от Г-20 са решени да ратифицират и споразумението за улесняване на международната търговия преди края на 2016 г., се казва в комюникето от срещата. В него се отбелязва "важната роля, която може да играят двустранни и регионални търговски споразумения за либерализация на търговията и създаването на правила, като същевременно те трябва да са в съответствие с правилата на Световната търговска организация".

Страните от Г-20 подкрепят продължаването на реформата за квотите на Световната банка от 2010 г. и приемането на нова формула за изчисляването на вноските. Този въпрос предстои да бъде обсъден на годишната среща на представители на Международния валутен фонд и Световната банка през 2017 г.

Групата на Г-20 също така приветства въвеждането на китайския юан като резервна валута на МВФ, така наречената кошницата на специални права на тираж (СПТ) от 1 октомври 2016 г. "Подкрепяме текущите възможности за по-широко използване на специални права на тираж, например при подготовката на доклади и за издаване на облигации, деноминирани в СПТ, като начин да се подобри устойчивостта на финансова система ", се казва в комюникето.

"Резултатите от референдума за излизането на Великобритания от ЕС добавят несигурност на глобалната икономика", е посочено също така в заключителния документ от срещата. Страните от Г-20 се надяват да видят, че Великобритания ще остане близък партньор на ЕС, се казва в комюникето.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе