Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Нобелова награда за трио, открило вируса на хепатит C

Нобелова награда за трио, открило вируса на хепатит C

Американците Харви Алтер и Чарлз Райз и роденият в Великобритания учен Майкъл Хутън получиха Нобелова награда за физиология и медицина за откриването на вируса на хепатит С, основен източник на чернодробно заболяване, което засяга милиони по целия свят.

Обявявайки наградата в Стокхолм, Нобеловият комитет отбеляза, че работата на триото е помогнала да се обясни основен източник на кръвен хепатит, който не може да бъде обяснен от откритите преди това вируси на хепатит А и В. Тяхната работа, датираща от 70-те и 80-те години, е помогнала за спасяването на милиони животи, каза комисията.

„Благодарение на тяхното откритие вече са на разположение високочувствителни кръвни тестове за вируса, които по същество елиминират посттрансфузионния хепатит в много части на света, подобрявайки значително здравето в световен мащаб“, каза комисията.

„Откритието им също така позволи бързото развитие на антивирусни лекарства, насочени към хепатит С“, добавя той. „За първи път в историята болестта вече може да бъде излекувана, което поражда надежди за унищожаване на вируса на хепатит С от световното население.“

Световната здравна организация изчислява, че има над 70 милиона случая на хепатит по света и 400 000 смъртни случая всяка година. Болестта е хронична и е основна причина за възпаление на черния дроб и рак.

Наградата за медицина имаше особено значение тази година поради пандемията на коронавируса, която подчерта значението, което медицинските изследвания имат за обществата и икономиките по света.

Престижната Нобелова награда идва със златен медал и парични награди от 10 милиона шведски крони, благодарение на завещание, оставено преди 124 години от създателя на наградата, шведския изобретател Алфред Нобел.

Наградата mdecine е първата от шест награди, обявени до 12 октомври. Другите награди са за изключителна работа в областта на физиката, химията, литературата, мира и икономиката.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе