Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Болницата в Силистра: Орязването на плащанията за надлимитни дейности ще доведе до дългове

Болницата в Силистра: Орязването на плащанията за надлимитни дейности ще доведе до дългове

Орязването на плащанията за т.нар. надлимитни дейности, което днес обявиха от Националната здравноосигурителна каса, ще вкара много болници в дългове, смятат от ръководството на многопрофилната болница за активно лечение в Силистра. Според директора доктор Даниела Костадинова в болниците в периферията на страната трудно могат да се формират листи на чакащите, защото над 80 на сто от постъпващите за лечение пациенти са спешни и не могат да бъдат върнати.

Финансовите рестрикции, които налага касата, водят болниците до невъзможност да покриват всичките си плащания смята доктор Костадинова.

Имаме изключителни притеснения от фирмите, защото задлъжняваме, те звънят всеки ден, през ден. Спират някои доставки. От друга страна ние нямаме вина, че имаме забавяне на плащанията. И се въртим в един порочен кръг, а дейността си върви, обясни директорът.

В същото време болницата не може да планира разходите си и да връща пациенти, защото над 80% от хората постъпват по спешност.

Хората идват изключително късно, с усложнения, забатачени случаи, които са много, много комплицирани, изискват огромен ресурс, идват без медицинска документация, без елементарно изследване, без близки, водени от центровете за спешна помощ, на носилка. Питам, тези пациенти как ще бъдат върнати, коментира доктор Костадинова.

Лекарите подкрепят идеята на здравния министър Петър Москов средствата за издържка на болниците да бъдат извадени от техните бюджети. Одобряват и намерението експерти от Здравната каса да контролират лично всеки постъпил в болницата пациент, защото така ще стане ясна реалната картина в здравните заведения.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе