Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Историческият музей в Силистра е с изцяло обновена експозиция

Историческият музей в Силистра е с изцяло обновена експозиция

Историческият музей в Силистра вече ще посреща своите гости с атрактивни нови реконструкции на ценни паметници и изцяло обновена експозиция. Новата визия на музея е осъществена по проекта "Оживяване на античния Дуросторум", финансиран от американската фондация "Америка за България".

Модерната нова визия на Силистренския музей е мечта на екипа от доста години, но досега все не са намирали средства тя да се осъществи, каза ръководителят на проекта Георги Атанасов:

Последните няколко години вие сте свидетели, че положихме усилия с колегите, направихме някои реконструкции, подменихме фотоси, направихме възстановки, но това беше малко и се изплъзваше голямата идея. За нейното реализиране трябваха повече средства. Ние спечелихме проекта точно преди една година и с 50 хил. долара и с един колектив от колеги, които желаеха това да стане и имаха идеи, пристъпихме към реализирането на проекта.

В експозицията погледите приковава най-новата придобивка – възстановка на римска колесница от 2-ри век. Колесницата е принадлежала на римски магистрат, чието погребение археолозите са открили при разкопки в Силистра през 80-те години на миналия век:

Много богато погребение, с колесница, с четири коня, със златни накити, с мечове със скъпоценни камъни и т.н. Очевидно става въпрос за изключителна персона от живота на града.

Историята на римската колесница и крепостта Дуросторум е преразказана в богато илюстровани албуми, издадени на български и на английски език.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе