Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Врачанският музей показва керамичната плочка от Градешница в София

Врачанският музей показва керамичната плочка от Градешница в СофияНад 40 регионални и национални музеи и няколко галерии от цяла България се предстaвят в първия по рода си „Салон на музеите”. Инициативата е на Националния дворец на културата, а проектът е част от официалната национална културна програма на Българското председателство на Съвета на ЕС.

С реплики на шедьоври, мултимедия и 3D възстановки  е представена дейността на българските музейни институции. Сред участниците са археологически, етнографски, исторически, регионални и къщи-музеи от София, Пловдив, Русе, Благоевград, Смолян, Перник, Враца, Карлово, Сопот, Силистра, Велинград. Свои произведения показват и Националната художествена галерия, Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна, Художествената галерия в Русе.

Свой щанд на изложението има и Регионалният исторически музей Враца

Решихме да акцентираме върху четири елемента. Единият от тях представя врачанските съкровища. Другият касае средновековните кули, които са две, а едната от тях е показана в триизмерен вид. Представена е и голямата колекция праисторически находки и шедьоври, най-вече керамични, които продължават да бъдат откривани, а акцент сред тях е керамичната плочка от Градешница, която показва и най-ранната протописменост в света. Един кът сме отделили и на етнографско-възрожденския комплекс, разказа пред Даниела Бенишева директорът на Врачанския музей - Георги Ганецовски.

Повече за постоянната експозиция на Врачанския музей ще разберете в тази събота - 3 март, в предаването "Арте Вива", след новините в 15:00 часа.

Софиянци и гостите на столицата, които искат да разгледат експозициите на "Салон на музеите" в НДК, могат да го направят от 3 до 5 март с вход свободен, като влизането и излизането от сградата ще става през вход А4.

Още - чуйте в звуковия файл.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе