Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Росен Плевнелиев: Построяването на още два моста над река Дунав е стратегически въпрос

Росен Плевнелиев: Построяването на още два моста над река Дунав е стратегически въпрос

За българската държава построяването на още два моста над река Дунав е стратегически въпрос и те трябва да бъдат разположени между Силистра и Кълъраш и между Русе и Гюргево, заяви в Русе президентът Росен Плевнелиев.

Ние имаме златния шанс да кажем, че свръхбързият влак след Букурещ ще завие надясно през Русе и ще мине към Истанбул, защото няма друг маршрут. За мен това означава поне още два моста на Дунава: Дунав мост 3 и Дунав мост 4, каза Плевнелиев.

Президентът подчерта, че за България Румъния е стратегически партньор, а румънските туристи са важен фактор за българския туристически бизнес. Днешните реакции в парламента по предложението му за провеждане на избори и референдум на една дата, президентът коментира така

Този референдум не е заради мен. Той не е дори и заради политическите партии сами по себе си. Но този референдум е заради българската политическа система като такава, каквато я имаме и каквато бихме искали да я изградим. Ниското доверие на гражданите е проблем. То може да бъде преодоляно само тогава, когато не използваме процедурни хватки, тогава когато не партизанстваме, тогава, когато не гледаме от днес за утре, а тогава, когато питаме народа, само той ще ни даде нова доза легитимност, обясни държавният глава.

Внесеното в Народното събрание предложение на президента Росен Плевнелиев за произвеждане на национален референдум е в абсолютно съответствие със Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Това се посочва в съобщение на прессекретариата на държавния глава.

Българският народ очаква дебати по същество, а не опити чрез юридически неиздържани аргументи да бъде игнорирано многократно заявеното желание на българските граждани да се произнесат по въпроси на избирателните им права, се посочва в съобщението.

Президентът Плевнелиев участва в граждански диалог със заместник-председателя на Европейската Комисия Франс Тимерманс.

По отношение на приемането на България и Румъния в Шенген Европейската комисия има ясна оценка, която е доста реалистична, но това трябва да се реши от страните-членки на Европейския съюз. Това каза първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс по време на трансграничния диалог с гражданите на България и Румъния, който се организира в Русе.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че двете държави са инвестирали огромни средства да докажат своята коректност и солидарност по външни за Европейския съюз граници.

От своя страна министърът на правосъдието на Румъния Роберт Казанчук заяви, че със сигурност има още неща, които трябва да се направят и да се убедят страните, че присъствието на България и Румъния в Шенген е нужно.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе