Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Москва спря строежа на АЕЦ "Аккую"

Москва спря строежа на АЕЦ

Руската държавна атомна агенция Росатом спря строителните дейности по първата турска АЕЦ "Аккую" в южната провинция Мерсин край бреговете на Средиземно море. Това заявиха официални представители на Турция от енергийната област, цитирани от Ройтерс.

Отношенията между Москва и Анкара рязко се влошиха през последните три седмици, след като Турция свали руския бомбардировач Су-24 над сирийско-турската граница.

"Държавната компания Росатом не е прекратила договора за изграждането на проекта, който е на стойност 20 милиарда долара, и не е склонна да го направи заради тежките компенсации, заложени в клаузите на договора", добавиха източниците. Те обаче поясниха, че Турция вече преглежда други потенциални кандидати за проекта. По-рано вчера Анкара заяви, че не е зависима от Русия за изграждането на първата си ядрена централа.

"Искаме да заявим ясно, че не сме зависими от една врата за търговия, Турция не е затворник технологично по отношение на ядрените централи", каза вицепремиерът Нуман Куртулмуш пред Анадолската агенция. "Знаем, че има много страни, много компании, които са готови да отговарят на турските искания", добави той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе