Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Здравното министерство обмисля болниците да могат да продават обособените части към тях

Здравното министерство обмисля болниците да могат да продават обособените части към тях

Здравното министерство обмисля нов вариант за подпомагане на държавните болници - като им се даде възможност да продават обособени части от сградите, за да покрият финансовите си дефицити. Това съобщи в Силистра заместник-министърът на здравеопазването доктор Ваньо Шарков.

Министерството се отказа от идеята за приватизация на болници, но обмисля друга възможност, коментира Ваньо Шарков.

Единият от вариантите за намаляване задълженията на държавните болници е обособените части от тях. А обособените части по закон са тези, които не се използват за медицинска дейност. Да бъде дадена възможност на лечебните заведения с решение на Съвета на директорите да бъдат продавани, за да може с тях да се покриват задълженията, посочи заместник-министърът.

Проектът за цялостна модернизация на системата за Спешна помощ е на стойност 85 милиона лева, осигурени от оперативната програма "Региони в растеж". Предвиждат се и мерки за подобряване на работата на системата 112, каза доктор Шарков.

Мисля, че можем да направим по-добър начина, по който се работи. Още повече, че ние предвиждаме и въвеждане на телемедицината в системата на Спешната медицинска помощ. Мисля, че ще го направим да бъде по-добре. Идеята е в края, когато вече финализираме проекта, да няма пациент, до който не може да стигат нашите екипи за повече от 20 минути, обясни той.

Ваньо Шарков заяви също, че оцеляването на болниците в малките населени места, зависи изцяло от местните власти, защото държавата няма право да ги финансира. Общините и сега инвестират в здравеопазването, но вече има продадени общински болници, каза още Шарков.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе