Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Мицотакис става новият премиер на Гърция

Мицотакис става новият премиер на Гърция

Водачът на Нова демокрация Кириакос Мицотакис ще бъде следващият премиер на Гърция, след като партията му спечели близо 40 процента на вчерашните извънредни парламентарни избори. Шест партии влизат в новия парламент, а извън него остава крайнодясната „Златна зора“ .

Абсолютната победа на Нова Демокрация дава възможност за еднопартийно правителство без компромиси, посочват коментарите  по изборните резултати. Със 158 депутати от 300-членния парламент Мицотакис владее напълно ситуацията в страната, пишат днешните вестници.

Новият гръцки премиер ще положи клетва днес, а до края на деня ще съобщи състава на следващото правителство.

Пред избирателите и гръцките медии Мицотакис каза: „Ще продължа със същата скромност и упорита работа, които ме доведоха до тук. Имам дълбока вяра в неизчерпаемите способности на хората. Искам да видя отново този народ да просперира и да си възвърне самочувствието. Искам да дам на децата, които си заминаха, възможността да се върнат в нашата страна, ако решат да го направят."

След обявяването на резултатите от вота премиерът Алексис Ципрас заяви, че уважава волята на гръцкия народ и допълни, че приема присъдата на хората с високо вдигната глава. Причината за загубата на СИРИЗА е липса на доверие, категорични са коментарите по изборните резултати

Сред първите поздравили Мицотакис бяха българският премиер Бойко Борисов и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Борисов е посочил, че е уверен в отличните перспективи за развитие на ползотворното сътрудничество в двустранен, регионален и в европейски план. Юнкер, от своя страна, отбелязва, че Гърция я чака още много работа за пълно икономическо възстановяване.

158 депутати в 300-местния парламент на Гърция ще има Нова демокрация. Съгласно закона, първата партия получава и бонус 50 депутатски места.

Втора е управляващата СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас с 31,6% подкрепа и 86 места в парламента. Левите радикали ще бъдат и най-голямата опозиционна сила в законодателния орган. Още 4 партии влизат в гръцкия парламент. Това са лявото "Движение за промяна", Гръцката комунистическа партия, проруската партриотична формация "Гръцко решение" и партията на бившия финансов министър Янис Варуфакис "Мера 25".

Избирателната активност е била 56,5%

Ципрас се е обадил по телефона на Мицотакис и го е поздравил с голямата изборна победа.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе