Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Мицотакис назначи новите министри на Гърция

Мицотакис назначи новите министри на Гърция

Близки политически съмишленици на новия гръцки премиер Кириакос Мицотакис стават част от кабинета му, след като той встъпи в длъжност, пише в. "Катимерини".

Сред тях е и бивш служебен премиер - Панайотис Пикраменос, който за кратко бе служебен премиер през 2012 г., в разгара на икономическата криза в Гърция. Новият му пост е вицепремиер.

Финансовият ресор отива при Христос Стайкурас - депутат, работил като икономист с британската централна банка и преподавал в няколко университета. Бивш заместник-министър на финансите в кабинета на последния премиер от "Нова демокрация" Андонис Самарас (предшественик на Мицотакис на лидерското място), той има сериозен опит в преговорите с международните кредитори, които отпуснаха над 300 млрд. евро на Гърция в годините на спасителната програма, пише "Блумбърг".

Друг ключов пост, този на външния министър, отива при депутата Никос Дендиас, който вече е бил министър с няколко ресора в кабинета на Самарас. Работил е като правосъден министър и във втория кабинет на Костас Караманлис през 2009 г.

Жени ще седнат само в две от министерските кресла - Ники Керамеус получава образованието, а Лина Мендони - културата.

Кабинетът встъпва в длъжност днес – 9 юли.

Според "Ройтерс" първата тежка задача за екипа на Мицотакис може да се окаже напрежението между гръцкия съюзник Кипър и Турция за енергийните запаси в Средиземно море, разгоряло се отново в последните дни. Независимо от това турският президент Реджеп Тайип Ердоган бе и първият поздравил Мицотакис след убедителната му победа вчера.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе