Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Мистериозна смърт на внука на президент

Мистериозна смърт на внука на президент

 

В Лондон е починал внукът на първия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев. Все още не е ясна официалната причина за смъртта му, но според повечето западни  и руски издания 30-годишният Айсултан Назарбаев е бил покосен от инфаркт.

Съобщението за смъртта му дойде от сайта на фондацията на дъщерята на Назарбаев Дарига, която потвърди за кончината на сина си с думите: Семейството ми дълбоко скърби за смъртта на нашия любим Айсултан и се надяваме, че в този труден за нас момент обществеността ще прояви уважение и разбиране.

Въпреки нейния призив, още днес медиите повдигнаха семейната завеса на Назарбаеви, за да изскочат нелицеприятни скелети.

Нурсултан Назарбаев подаде оставка като президент през март миналата година, след като почти 30 години бе начело на бившата съветска република. Той подкрепи Касъм-Жомарт Токаев да го наследи на президентския пост. Назарбаев запази значителни правомощия, като председател на Съвета за сигурност и лидер на управляващата партия. Той получи титлата лидер на нацията, а столицата на страната бе преименувана от Астана на Нур Султан.

Айсултан Назарбаев е син на по-голямата дъщеря на казахстанския лидер и олигарх, който бе бивш министър на вътрешните работи - Рахат Алиев, а години след това бе намерен обесен във Виена преди пет години. Синът им бе готвен за наследник на империята и бе пратен да учи в британската военна академия „Сандхърст“.

Вместо това обаче той започна да се забърква в множество скандали.

През юли 2019 година името му стана известно с нападение над полицай в Лондон, който, както се говореше тогава, му попречил да се самоубие. Съдът му наложи пробация, както и му нареди да продължи лечението за наркомания.

Айсултан, който сам се нарича Айсултан Рахат, през януари тази година пък обяви във Фейсбук, че се е скарал с дядо си и майка си, която по онова време все още бе председател на Сената на Казахстан.  Месец по-късно той дори се обърна към британските власти да му предоставят политическо убежище, като заяви, че е бил под натиск от семейството си.

Публикациите на внука на Назарбаев във Фейсбук през последните няколко години са доста непостоянни. Той признава, че преди е бил наркозависим, направил е опит да влезе в контакт с политически противник на дядо си в изгнание, провеждал е дискусии на религиозни теми и отправял обвинения срещу много представители на елита на богатата на петрол страна.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе