Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Съветът на министрите обсъди мониторинга за България и Румъния

Съветът на министрите обсъди мониторинга за България и Румъния

Механизмът на Европейската комисия за сътрудничество и проверка за България и Румъния остава в сила до постигането на очакваните резултати за всяка една от двете държави. Това става ясно от заключенията на Съвета на ЕС по последните публикувани доклади на Европейската комисия. Това от своя страна елиминира очакванията, че има възможност мониторингът да остане само за България.

Решението не поставя в пост фактум заседанието на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред, насрочено за утре сутринта в Европейския парламент. На него ще бъдат представени последните доклади от мониторинга за България и за Румъния, приети от Европейската комисия на 27-и януари.

Дискусията ще бъде повод българските евродепутати, членове на комисията да застъпят в изказванията си необходимостта от сваляне на наблюдението. Като основен техен аргумент се налага фактът, че докладът от експертен се е превърнал в политически за двустранна употреба. Без да бъде реално обвързан с приемането на България в Шенген, наличието на мониторинг се е превърнало в основен коз за отказ. Докладите за България са използвани и все повече за вътрешна партийна употреба, като лост за къде повече, къде по-малко обосновани критики.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе