Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Здравен министър заснет без маска. Искат му оставка

Здравен министър заснет без маска. Искат му оставка

Въпреки нарастването на случаите и драстичните нови ограничения тази седмица, чешкият здравен министър Роман Примула и Ярослав Фалтинек, представител на ANO в Чешката камара на депутатите бяха заснети снощи от таблоида Blesk без маски, в ресторант след 22:00 часа.

Според новите разпоредби, наложени от чешкото правителство през последните седмици, ресторантите са затворени за хранене и е необходимо носенето на маска за лице на открито и в колите, ако пътувате с други хора, които не са от вашето домакинство.

Самият Примула беше човекът, който обяви много от тези нови мерки на Чешката република.

Съгласно действащите в момента ограничения, ресторантите не само трябва да бъдат напълно затворени за гости, но дори не могат да работят с прозорци за сервиране след 20:00.

Примула напусна ресторанта около полунощ, излизайки без маска за лице, и влеза в лимузина.

Заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи Ян Хамачек, който даде положителен резултат за COVID-19 и в момента е в домашна карантина , вече призова оставката на Примула.

„Правилата се прилагат без изключение за всички“, написа Хамачек в публикация във Facebook.

"Министър Примула и г-н Фалтенек трябва да обяснят какво са правили по време на извънредно положение в ресторант, който трябва да бъде затворен. Освен това игнорирането на изискването за носене на маска за лице е абсолютна подигравка за гражданите на нашата република , това очевидно е непростим провал.“

Опозиционните партии също призоваха за оставката на Примула.

Тъй като кризата с COVID-19 в Чешката република достига нови върхове тази седмица , противоречията около здравния министър на страната не биха могли да дойдат в по-лошо време.

Примула се обърна към снимките на Blesk в интервю за Респект.

"Не мисля, че съм сгрешил много. Вчера бях в министерството до 21:20 ч., След това бях поканен на спешно заседание, като се има предвид, че на следващия ден трябваше да бъдат обявени допълнителни ограничения ... Пристигнах на срещата в девет и половина, не знам точния час ", заяви Примула в обяснение.

„Отидох на среща, която беше в ресторант, в салона на ресторанта и не отидох там, за да ям, а за да се срещна“.

„Не е вярно, че съм влязъл без маска за лице, бях в колата с маска и влязох в салона, където бях поканен с маска. И около 23:30 или 23:20 ч. напуснах срещата, нямах маска за лице докато излизах, но след това я сложих отново в колата.“

И все пак Примула призна, че ще подаде оставка, ако обществеността не приеме обяснението му.

"Ако обществеността пожелае, ще подам оставка", заключи той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе