Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

10 милиона процента инфлация във Венецуела

10 милиона процента инфлация във Венецуела

9%  от населението са избягали от страната през последните четири години

Инфлацията във Венецуела ще достигне 10 милиона процента, прогнозират експертите от "Кофас" – една от най-големите компании за кредитно застраховане. Оттам предупреждават, че заради политическото напрежение 90% от населението живее в бедност.

Напрежението във Венецуала нараства "главоломно", категорично са анализаторите от "Кофас". Според тях брутният вътрешен продукт пада, инфлацията се увеличава рязко и бедността се превръща в епидемия.

Оценките на Икономическата комисия на ООН за Латинска Америка и Карибите показват, че бедността сега засяга около 90% от населението, сравнено с 48% през 2014 г. Нещо повече, на фона на сриващите се хуманитарни условия в страната се наблюдава голяма миграция на венецуелци към съседни страни – повече от 2,7 милиона венецуелци, което е около 9% от населението, са избягали от страната през последните четири години.

Износът на суровини представлява 93% от приходите на Венецуела, но санкциите, наложени от Съединените щати, допълнени от политическото напрежение в страната, водят до невъзможност за добив и реализация на петрол. По данни на ОПЕК през март са добивани 960 000 барела дневно при над един милион и 400 хиляди месец по-рано.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе