Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Мигранти щурмуваха Македония с камъни (ОБЗОР)

Мигранти щурмуваха Македония с камъни (ОБЗОР)

Полицията ги разпръсна със сълзотворен газ, десетки са пострадали

Стотици мигранти, блокирани в лагера Идомени, щурмуваха македонската граница с камъни и подръчни материали в опит да минат в страната и оттам към Западна Европа, съобщи БГНЕС. Напрежението в палатковия лагер се увеличи след затварянето на Балканския маршрут, а мигрантите отказват да го напуснат и да се преместят в легални центрове за настаняване.

Три групи от около 700 мигранти от лагера в Идомени се опитали да нахлуят на македонска земя около 11.30 часа днес. Те разкъсали телената ограда на няколко места. След като се опитали да съборят бетонните стълбове, македонските сили на реда използвали сълзотворен газ и шок-бомби за да ги блокират. Македонските власти изпратили и хеликоптери, за да се справят със ситуацията. Мигрантите хвърляли камъни и тежки предмети по македонските полицаи и са ранили трима служители на реда. Пострадалите са настанени за лечение в болницата в град Гевгелия. Десетки бежанци пък са пострадали леко от сълзотворния газ, като повечето са с респираторни проблеми, съобщиха от организацията "Лекари без граници".

"Десетки хора са пострадали, повечето имат респираторни проблеми. Трима са откарани в болница", каза Ахилеас Ценос, говорител на организацията.

Смята се, че бунтът е започнал заради нов слух, че Македония ще отвори пътя към Западна Европа. Репортерът на БГНЕС съобщи, че мигрантите са скандирали "Аллах Акбар" при опита си да преминат нелегално границата. Край браздата са били открити и листовки на арабски език, които призовават бежанците да се съберат пред лагера и да потеглят към македонската граница.

Според македонските медии гръцки организации са инициатори на нелегалното преминаване на границата и дават инструкции на бежанците откъде могат да минат, за да влязат в Македония.

Това е вторият по-тежък инцидент в този район след затварянето на Балканския маршрут на 7-ми март. На 14-ти март над 2500 души щурмуваха границата, но само за няколко часа бяха върнати обратно на гръцка земя.

Междувременно връщането на мигранти от Гърция към Турция бе временно преустановено заради голям брой молби за убежище, получени през последните дни в Гърция. Тъй като не достига квалифициран персонал, който да обработва молбите, депортирането ще бъде замразено с няколко дни.

Германия чака джихад всеки момент

"Ислямска държава" иска да извърши нападения в Германия и ситуацията в сферата на сигурността е много сериозна, заяви Ханс-Георг Маасен, ръководител на германското вътрешно разузнаване пред в. "Велт ам Зонтаг". Междувременно медии съобщиха, че са издадени 76 заповеди за арест на предполагаеми ислямисти, които може да извършат атентат в страната всеки момент.

Страната вече е избягвала големи атентати благодарение на късмет и на успешната работа на службите за сигурност, посочва Маасен. Вътрешното разузнаване знае за около триста опита на салафисти и други ислямисти да вербуват бежанци, особено сред пристигащите без родители непълнолетни, обяснява той.

Запалиха арабско училище в Швеция

Неизвестни лица са подпалили арабско училище в шведския град Малмьо, предаде ТАСС. Сградата е била изцяло обхваната от избухналия пожар, съобщава Пол Бюрехаг, служител на спасителните служби. Пожарът е бил забелязан от полицейски патрул в 23:04 ч. в събота. Полицаите са забелязали и подозрителен автомобил, който напуснал местопроизшествието въпреки командата да спре. Няма пострадали сред учениците и персонала на училището.

Бомбите от Брюксел били за Париж

Атентатите в Брюксел на 22 март е трябвало да бъдат извършени в Париж и да ударят френската столица втори път след кървавата баня на 13 ноември, когато загинаха 130 души. Това е заявил арестуваният в петък терорист Мохамед Абрини, за когото стана известно, че е мистериозният мъж с шапката, избягал от летище "Завентем" на 22 март. При разпита Абрини разказал, че групата, стояща зад парижките атентати, е готвела втора серия нападения във френската столица. Когато обаче видели колко бързо разследването на първите атаки разкрива действията им, джихадистите бързо решили да се преориентират и да ударят Брюксел. Абрини разказал, че решението за удара в Брюксел било взето след ареста на Салах Абдеслам. Междувременно бе съобщено, че френските служби са знаели за планирания ноемврийски атентат 5 месеца преди него. Разочаровал се джихадист, предаден на властите, разказал за готвено голямо нападение във френската столица. Експерт по антитероризъм пък коментира, че не вярва на признанията на Абрини. "Не мога да си представя, че някой с подобно положение в групата изведнъж ще каже: "ето как се случи всичко" и ще обясни, че си е продал шапката. Не вярвам и за миг на всичко това", казва анализаторът Питер ван Остайен пред агенция Белга.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе