Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Александър Миланов: Необходима е комуникация между социалните служби и приемните родители

Александър Миланов: Необходима е комуникация между социалните служби и приемните родители

В предаването "Хоризонт до обед" Александър Миланов – член на УС на Националната асоциация по приемна грижа, коментира проблемите, които срещат приемните родители:

Силно тревожно е, че напоследък забелязваме едно много административно и чисто институционално обгрижване на приемните семейства. Подходът към тях често граничи с буквата на закона, вместо да се набляга на тяхната потребност от развитие и подкрепа.

Александър Миланов каза, че напоследък приемните родители срещат сериозен отпор от държавните социални служби:

Не само, че не се мотивират приемните родители да полагат качествена грижа, на места дори отсъства подкрепа за тях чисто емоциално. От една страна, държавата иска да има повече приемни родители, но от друга, е крайно време да се работи с приемните семейства качествено.

Александър Миланов даде съвет на приемните родители:

Вместо да искате помощ по Закона за социалното подпомагане, където има и доходен критерий, ние ви препоръчваме да пуснете молбата си по Закона за закрила на детето, по чл.48, където без значение какъв доход имате, те са длъжни да ви отпуснат месечна помощ.

От Националната асоциация по приемна грижа предлагат приемните родители да имат възможност да сключват трудови договори със своите доставчици.

Въвеждането на трудовия договор ще дисциплинира социалните служби. В момента приемните родители получават възнаграждение по граждански договор и след извеждането на децата приемните родители могат да стоят няколко месеца без настанено ново дете, без никой да търси санкция на социалните служби. Ако има трудов договор, работодателят ще плаща и за времето, в което работникът не върши работа. Това ще накара социалните служби да настаняват по-бързо дете в приемното семейство, коментира Александър Миланов. 

Цялото интервю, както и репортаж по темата от Силистра, можете да чуете от звуковите файлове.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе