Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Бой между бунтовници за сирийски град

Бой между бунтовници за сирийски град

Докато светът продължава да обсъжда как да окаже по-сериозен натиск върху режима на сирийския президент Башар Асад, противоречията в редиците на сирийските бунтовници все повече се задълбочават. Бойци, свързани с терористичната организация "Ал Кайда", влязоха в бой със сирийски бунтовници за град Азаз, който превзеха. Градът се намира в Северна Сирия, на 5 км от границата с Турция, която днес затвори границата си.

Около 300 членове на терористичната групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта" са атакували в сряда части от основната сирийска бунтовническа организация, подкрепяна от Запада - Свободната сирийска армия (ССА), и са ги изтласкали от пограничния град. При сраженията са убити шестима бойци, а 25 са ранени. Около 70 бунтовници са в неизвестност.

В отговор на атаката Турция затвори спешно граничния контролно-пропускателен пункт в близкия град Килис.
В. "Уолстрийт джърнъл" съобщава, че в северна и източна Сирия бунтовници от джихадистката групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта" завземат все повече територии от подкрепяните от Запада бунтовници. Според изданието някои бойци от ССА вече смятат ислямистите за толкова голяма заплаха, колкото силите на правителството.

По оценки бойците на "Ислямска държава в Ирак и Леванта" наброяват между 7000 и 10 000 души. Изданието коментира, че последните събития показват провала на умерените опозиционни сили да установят по-сериозен контрол върху завладените територии.

В същото време Асад заяви, че страната му не е в състояние на гражданска война, а е атакувана от "Ал Кайда". "Можем да преговаряме с политическата опозиция, но не и с терористи. В Сирия се води война, нов тип война, с десетки хиляди джихадисти от повече от 80 националности", подчерта Асад.
Междувременно 19 души загинаха, след като крайпътна бомба взриви автобус в село Джбоурин, в сирийската провинция Хомс. Ранени са четирима. В селото живеят предимно алауити, към които се числи и Асад, но също християни и сунити.

САЩ от своя страна заявиха, че ще съдят Асад за военни престъпления. По думите на американския емисар с особени поръчения Стивън Рип Вашингтон вече събира информация за различни инциденти, въз основа на които ще бъдат повдигнати обвинения срещу сирийския лидер. "До момента сме събрали над 200 000 страници документи, явяващи се улики за престъпленията на Асад, които тепърва предстоят да бъдат анализирани и подредени", заяви Рип.

Дамаск към София: Внимавайте с бежанците

Сирийското правителство оценява високо позицията на правителството на приятелска България, в която се подчертава необходимостта от мирно решение на сирийската криза. Това се посочва в позиция на посолството на Сирия у нас, което освен това предупреждава, че "някои бежанци и други лица, които живеят в България" може да навредят на сигурността на страната ни.

От посолството на Сирия у нас високо оценяват "усилията на приятелското българско правителство за приемане на сирийските бежанци и осигуряването на помощ за тях според възможностите".

В същото време в "интерес на българо-сирийските отношения и, произхождайки от нашата загриженост към сигурността и стабилността в България" обръщат внимание на българските власти, че "някои бежанци и други лица, които живеят в България, се възползват от положението на бежанци и от щедростта и гостоприемството на българското правителство, което би могло да навреди на бежанците като цяло и на сигурността на България, в частност". "Посолството на Сирийската арабска република в България изразява пълната си готовност за сътрудничество с правителството на България в интерес и на двете приятелски страни", се посочва още в позицията.

Асад: Трябват ни 1 година и $1млрд.

Сирия ще изпълни условията от споразумението за химическото си оръжие, но това ще отнеме поне една година и ще струва един милиард долара. Това заяви сирийският президент Башар Асад.

След като САЩ и Русия постигнаха през уикенда съгласие за конфискуване и унищожаване на химическите оръжия на Сирия, в интервю за американската телевизия "Фокс нюз" Асад заяви, че ще се откаже от арсенала си.

"Сирия е съгласна да предаде химическото си оръжие на всяка страна, готова да го приеме", каза Асад.

Той отново настоя, че не правителствените сили, а бунтовниците са отговорни за химическата атака край Дамаск от 21 август и каза, че сирийските власти разполагат с доказателства за използването на газ зарин от терористични групировки. В рамките на реализацията на химическото разоръжаване на Сирия Москва може да изпрати руски военнослужещи, съобщи в. "Комерсант". Вероятно в Сирия ще бъдат изпратени специалисти по радиационна, химическа и биологическа защита, но не е изключено и участието на спецчасти. Германия пък обяви, че ще отпусне 2 милиона евро за целта. По-рано днес стана ясно, че между 2002 г. и 2006 г. Германия е доставяла на Сирия химикали с "двойно предназначение", които са могли да бъдат използвани и за производството на отровния газ зарин.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе