Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Без местене на стрелките на часовника от 2021 г.

Без местене на стрелките на часовника от 2021 г.

Одобрен законопрект за премахването на лятното и зимното часово време

Европейският парламент (ЕП) одобри законопроект за премахване на сезонното лятно и зимно местене на часовете от 2021 г., съобщава ТАСС. 410 депутати гласуваха за премахването му, 192 бяха против, още 52 членове се въздържаха, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

Сега текстът на законопроекта ще бъде представен за обсъждане от министрите на транспорта на страните от ЕС. Освен това държавите членки на ЕС трябва да решат дали да останат на зимно или на лятно часово време. Страните, които предпочитат първия вариант, ще променят часовниците си за последен път в последната неделя на октомври 2021 г., а при летния - в последната неделя на март същата година.

През август миналата година Европейската комисия - най-висшият изпълнителен орган на ЕС - публикува предварителни данни от онлайн гласуването за смяната на часовете. От тях следва, че около 84% от европейците са за отмяна на лятното и зимното часово време. Гласуването се е провело от 4 юли до 16 август, в него са участвали 4,6 милиона души.

Преместването на часовниците в страните членки на Европейския съюз беше предписано със специална директива на ЕС, съгласно която два пъти - през март и октомври – местим часовниковите стрелки от 2003 г. насам.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе