Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Медведев: Нека не наричаме Асад "престъпник"

Медведев: Нека не наричаме Асад

Женева. "Не можем априори да наричаме Башар Асад "престъпник", заяви в интервю за Си Ен Ен руският премиер Дмитрий Медведев.

"Асад е действащ държавен глава. Не можем просто така да го наречем "престъпник". Още в университета ни учеха, че не може да провъзгласиш някого за виновен, докато вината му не бъде доказана", отбелязва Медведев.

"На сирийския режим и отделни фигури може да бъде потърсена отговорност само съгласно принципите на международното право под контрола на ООН и ако извършването на престъпления бъде доказано, тогава вече можем да наречем тези хора "престъпници".

"Да, знам колко много са жертвите в Сирия. Но няма доказателства, че това са жертви на режима; могат да са жертви и на бандити. За съжаление - най-вече на самата Сирия, различни групировки контролират части от страната. Режимът не разполага с пълен контрол".

"Не че идеализирам Асад. Разговарял съм и с президента Путин по този въпрос. Асад не се числи към нашите стратегически партньори. Дружки с него бяха нашите европейски партньори", отбелязва Медведев.

Междувременно, първата среща на представители на сирийския режим и представители на опозицията, която трябваше да даде начало на спиране на спиралата на насилие в Сирия бе белязана от война на думи и невъзможност за постигане на споразумение за съдбата на Башар Асад.

Сирийските делегации не показаха признаци на желание за компромис, което да даде оптимизъм за срещата в петък. Около 40-те представители на страни и организатори, събрани в малката швейцарска вила, можеха само да констатират, че пропастта между режима на Асад и сирийската опозиция в изгнание остава огромна.

"Башар ал-Асад няма да участва в преходното правителство. Невъзможно, немислимо е този човек, който упражни такова насилие срещу собствения си народ да запази легитимност, за да управлява", каза държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Сирийският външен министър Уалид Муалем отговори разгневен: "Г-н Кери, никой на този свят няма правото да дава или да отнема легитимността на един президент, освен самите сирийци".

Въпросът за съдбата на Асад е в центъра на всички дебати от началото на протестите през 2011 и сега отново витаеше в залата.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе