Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Матрьошката Медведев, от която винаги изскача Путин

Матрьошката Медведев, от  която винаги изскача Путин

Дмитрий Медведев е като руската играчка матрьошка. Отвориш ли я, отвътре винаги изскача Владимир Путин. Господарят на Кремъл и неговата дясна ръка се редуваха да бъдат президент и премиер, но никой никога не постави под съмнение кой кара влака.

Затова и преди визитата на Медведев у нас на 4 и 5 май най-често задаваният въпрос е защо не ни уважи Путин.

В неофициалната йерархия на властта в Кремъл премиерът не е дори в тройката. Защото когато има важни дела, за които Путин не иска да се яви лично, там отива най-често заклетият пушач и дипломат №1 Сергей Лавров. Когато работата мирише на барут, пък се явява генералът будист Сергей Шойгу, който сега е военен министър.

Иначе Медведев със сигурност е далеч по-приятен събеседник от Путин и двамата Сергеевци.

Той е любезен, тактичен, деликатен, често се усмихва и пуска шеги. Изобщо нищо общо с Путиновия леден поглед на гладна боа или дрезгавият и ултимативен бас на Лавров.

Но пристигането му в София означава, че всичко за мечтания от нас хъб „Балкан” и руския газ, който ще дойде по втория ръкав на „Турски поток”, вече е договорено. Или пък, че предстои да се реши, но не тук и сега.

---------

Дмитрий Медведев традиционно е определян като дубльора, адютанта, сянката и какво ли не на всемогъщия Путин. Прякорите, с които той най-често е назоваван от постоянното присъствие в Кремъл, обаче са Везира и Нанопрезидента, твърдят руските медии.

Вторият е заради увлечението му по модерните технологии, но и заради ниския му ръст.

Медведев е висок едва 163 см, точно със седем по-малко от Путин, което според зевзеците е главната причина неизменно да бъде във властта редом до него.

Двамата са непоклатим тандем от 1999 година. Те са земляци питерци, макар и с разлика от 13 години. След като през 2014 г. Путин остана без починалия от старост любим женски лабрадор Кони, а малко по-късно се разведе с жена си Людмила, мнозина решиха, че идва ред и за раздялата с Медведев. Тогава като премиер той редовно беше критикуван заедно с министрите си, но прогнозите, че Путин ще обнови отбора си, така и не се сбъднаха.

Сега Медведев видимо е примирен с участта да бъде винаги втора цигулка, но всичко изглежда много различно точно преди 11 години.

Когато на 2 март 2008 г. той събира 70 % подкрепа и става най-младият държавен глава на Русия, мнозина очакват и вярват, че 42-годишният президент може да промени много неща.

Удивителната прилика на Медведев с последния руски император Николай II, подкарал куп реформи преди да бъде убит заедно с цялото си семейство от болшевиките, още повече подхранват илюзиите и раждат конспиративни теории за царско потекло.

Всички отбелязват колко различен е благият, интелигентен и усмихнат професорски син в сравнение със суровия чекист Путин.

Медведев подхранва надеждите като обявява курс към модернизация на страната, говори за повече граждански свободи, за създаване на силна средна класа, за социални придобивки и вдигане стандарта на живот, дори за обуздаване на корупцията и бюрократичната машина.

Амбициите са Русия да се превърне не толкова във военна, колкото в конкурентоспособна световна икономическа сила. Младият президент търси пряка връзка с народа като прави свой блог и профили в социалните мрежи.

Негова е идеята за руска Силициева долина, в която трябва да се превърне научно-техническият иновативен център Сколково.

Макар и миролюбив, новият президент се справя и като върховен главнокомандващ, разписвайки без колебание указа, който праща руските войски в Южна Осетия за победоносната петдневна блиц война с Грузия.

Всичките реформаторски напъни на Медведев, които въодушевяват Запада, че от него може да излезе един нов Горбачов, приключват като историята с новия айфон 4, подарен му от създателя на „Епъл” Стив Джобс. Това става през 2010 г., ден след като телефонът е пуснат на пазара. Руският президент се прибира след гостуването на Джобс с модерната джаджа, но бързо разбира, че в родината му тя е безполезна. Айфонът е свързан с американски оператор и се блокира извън САЩ.

По същия начин се оказва блокиран в Русия и либералът Медведев, на когото на Запад възлагат надежди за един по-дружелюбен партньор в лицето на бившата съветска империя.

Илюзиите рухват окончателно по време на конгреса на партия Единна Русия, когато Медведев обявява под овациите на 10 000 делегати, че тогавашният премиер Путин трябва да се кандидатира отново за президент. На следващата година Владимир убедително печели вота и отново е държавен глава.

Сега Медведев пак е премиер, но според руски анализатори той може да бъде изиграе последната си роля в тандема с Путин. А той е на жертвен агнец, ако общественото недоволство срещу вдигането на възрастта за пенсиониране и падащият стандарт на живот заради санкциите на Запада, достигнат драматични и опасни нива.

До тогава Медведев ще обира шегите в нета , където негови изказвания за минути се превръщат в афоризми. Като обръщението му към пенсионерите през май 2016 г., когато в отговор на жалбите за ниски пенсии той бодряшки отговори: ”Пари няма, но вие се дръжте!”.

В същия дух беше и съветът му към учителите да стават бизнесмени, ако искат да взимат големи заплати.

Медведев също като Путин обича да спортува, но ските са единствената им пресечна точка.

Докато президентът редовно тренира джудо и се пуска като хокеист, Дмитрий вече предпочита йога, макар на младини да се е напъвал да вдига и щанги.

От студентските години до сега фотографията си остава любимо хоби на Медведев, който дори участва във фотоизложби.

Мнозина смятат, че Медведев е мъж под чехъл заради властната му съпруга Светлана, с която са съученици и състуденти. Като дъщеря на военен блондинката обича да командва, а на времето като първа красавица в класа и вуза тя доста изненадала ухажорите си с избора на мъж. „Беше много спокоен, умен и перспективен”, изрежда тя качествата, с които Дмитрий я спечелил и завел под венчило през 1989 г.

Седем години по-късно се ражда синът Иля, който наскоро завърши МГИМО и вече гради кариера като корпоративен юрист. Меракът му да става актьор се изпари след като успя да се снима и в един от епизодите на хумористичното предаване „Ералаш”.

В дома на Медведев е като малък зоопарк, защото там съжителстват сибирският котарак Доротей, двойка английски сетери Даниел и Джоли, златист ретривър Алда и една средноазиатска овчарка.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе