Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Мъж осъди прокуратурата за калпаво обвинение

Мъж осъди прокуратурата за калпаво обвинение

Прокуратурата на Република България трябва да плати 3000 лева на неправилно обвинен мъж от петричко село. Това постанови Районен съд – Петрич, решението може да се обжалва пред благоевградските окръжни магистрати в 14-дневен срок.
Делото бе образувано по искова молба на 66-г. А.В. по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. С постановление от 01.02.2010 г. той е привлечен като обвиняем за извършване на тежко умишлено престъпление – държане на наркотични вещества, като му е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция" в размер на 200 лева.

С присъда по това производство мъжът е признат за невиновен и изцяло оправдан по повдигнатото му обвинение. Ищецът твърди, че е претърпял неимуществени вреди - душевни болки и страдания, свързани с явяването му пред разследващите органи и пред съда за разпити и извършване на други процесуални действия. Заради това станал нервен и раздразнителен, започнал да отбягва контактите си с близките, изпитвал срам от случилото се, загубил част от приятелския си кръг и обществените си контакти, тъй като се говорило, че е престъпник.

Съдът взе предвид, че спрямо него е била наложена втората най-лека мярка за неотклонение – „Парична гаранция". Тя на практика не е променила съществено начина на живот на обвиняемия, който не е бил ограничаван в нормалното си придвижване, както и в осъществяване на обичайните си ежедневни ангажименти и дейности.

Според магистратите са недоказани по безспорен начин твърденията на ищеца, че в резултат на наказателното производство е уронено доброто му име пред обществеността в изключително слабо населеното място, където живее – в село с 55 жители. Затова не уважи иска на ищеца в пълния му размер - 10 000 лева, а постанови прокуратурата да му плати 3000 лева.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе