Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Майка Тереза – Ангелът на бедните

Майка Тереза – Ангелът на бедните

Ако съдиш хората, няма да ти остане време да ги обичаш. Смисълът на живота е единствено в любовта. Доброто, което правиш, утре ще бъде забравено, въпреки това прави добро...

Тези дни много се изговори за папа Франциск – Папата на бедните. Тъй като следващата му спирка е Северна Македония, нека видим какво ни подсказа той за страната и личностите й. В случая Майка Тереза (Агнес Гонджа Бояджиу), родена на 26 август 1910 г. в Скопие католичка и етническа албанка. Самата тя по-късно се самоопределя: „Кръвта ми е албанска, гражданството – индийско, а сърцето ми – на Христос.“

През 1928 г. тя напуска семейството си и никога повече не вижда майка си и сестра си. След като в продължение на година учи английски в манастир в Ирландия, тя заминава за Британска Индия. Приема името Тереза от Лизийо и полага тържествен обет през 1937 г., когато вече е учителка в Калкута.

През 1948 г. Майка Тереза започва самостоятелната си мисионерска дейност сред бедните в Калкута, като първоначално основава училище. През 1950 г. получава разрешение от Ватикана да създаде диоцезна конгрегация, която става основата на ордена „Мисионери на милосърдието“, който започва съществуването си с 13 членове, а в края на XX век вече включва 4000 монахини, поддържащи множество сиропиталища, хосписи и благотворителни центрове по целия свят. Днес орденът „Мисионери на милосърдието“ обединява 4500 членове и има повече от 600 обиталища в 133 държави. A завещаните от Майка Тереза думи дават сила не само на обезверените.

През 1971 г. получава наградата за мир „Папа Йоан ХХIII“ „за нейната работа с бедните, за демонстрираното християнско милосърдие и за нейните усилия в полза на мира“. През 1979 г. получава Нобелова награда за мир „за подетата работа в борбата за превъзмогване на бедността и страданията, които също представляват заплаха за мира“. През 1980 г. – най-високото индийско гражданско отличие „Бхарат Ратна“, а през 1983 – британския Орден за заслуги. През 1992 г. – наградата за мир на ЮНЕСКО за приноса ѝ в образованието. В продължение на 50 години тя и създаденият от нея орден обгрижват отритнатите от обществото. Майка Тереза получава и раздава огромни дарения, но е притежавала само чадър и одеяло.

На 4 септември 2016 г. е канонизирана и обявена за светица от папа Франциск.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе