Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Вилфред Мартенс ще бъде погребан с държавни почести

Вилфред Мартенс ще бъде погребан с държавни почести

Лидерът на Европейската народна партия (ЕНП) и девет пъти премиер на Белгия Вилфред Мартенс издъхна на 77 години, предаде Би Би Си. Мартенс страдаше от тежко онкологично заболяване, а преди няколко дни временно предаде поста си на шефа на Парламентарната група на ЕНП в Европарламента Жозеф Дол. Мартенс починал в нощта срещу четвъртък в дома си в Локерен, северозападно от Брюксел. В последните му мигове до него са били съпругата му и децата му, писа белгийският вестник "Соар".

Точната причина за смъртта на бившия премиер не се посочва. Пак според белгийското издание през последните дни Мартенс се сбогувал с близките си. Неотдавна той премина през болнично лечение и бе принуден да предаде задълженията си. Миналия месец Мартенс поздрави в Туитър лидерите на германските и австрийските консерватори за изборните им победи. Той е един от създателите на Европейската народна партия, която оглавява от 1992 г. Иначе е фламандски политик от Християнско-демократична и фламандска партия, която оглавява от 1972 до 1979 година.

Медиите отбелязват, че никой в белгийската история не е бил начело на повече правителства и по-дълго от Мартенс. От 1979 до 1992 година той управлява девет правителства на различни коалиции във времена, белязани от нестабилност. Настоящият белгийски премиер Елио ди Рупо, който е социалист, нарече покойния лидер на ЕНП "истински държавник и един от бащите на федерална Белгия". В памет на Вилфрeд Мартенс Европейският парламент започна заседанието си днес с минута мълчание. Председателят на ЕП Мартин Шулц написа в Туитър, че "Мартенс е белгийски и европейски политик от голяма величина".

Освен всичко останало Мартенс има особени заслуги за обединението на Европа, посочва Шулц. Колегите на Мартенс от ЕНП също почетоха паметта на покойния си лидер. "С дълбока скръб научих за кончината на председателя на ЕНП и дългогодишен белгийски и европейски политик Вилфрeд Мартенс." Това се посочва в изявление на шефа на ЕК Жозе Барозу. Европа изгуби човек със силни убеждения и ценности, когото ще запомним със способността му да обединява хората в търсенето на решения, пише в съболезнователното си послание Барозу. Той добавя, че Мартенс е имал водеща роля в приобщаването на големи политически партии от "новите европейски демокрации" от Централна и Източна Европа към ЕНП. Мартенс бе убеден европеец, отбелязва в съболезнованията си Ги Верхофстат, председател на групата на либералите и демократите в ЕП, бивш белгийски премиер. Ерхофстат допълва, че политиката е била в кръвта на Мартенс от младини и тази страст не го е напуснала до края на дните му. Покойният лидер на ЕНП ще бъде погребан с държавно погребение на 19 октомври, писа "Соар". Това означава, че на траурната церемония ще присъстват представител на краля и военни.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе