Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Мароко започва масово имунизиране за COVID-19

Мароко започва масово имунизиране за COVID-19

Кралят на Мароко Мохамед VІ нареди да започне масово ваксиниране на населението на кралството на възраст на 18 г., съобщиха властите в страната.

От Рабат посочват, че държавата е успяла в достатъчни количества и навреме да закупи необходимите ваксини за предотвратяване на коронавирусната инфекция и справяне с коварния вирус. Според изявление на властите, доказани са безопасността, ефективността и имунната сила на ваксината.

Ето и какво пише в официалното изявление от името на Негово Величество Крал Мохамед VІ:

„Негово Величество крал Мохамед VI председателства в понеделник, 9 ноември 2020 г., в Кралския дворец в Рабат, работна сесия, посветена на стратегията за ваксинация срещу COVID-19.

Тази среща е част от текущия мониторинг от Негово Величество Краля на развитието на пандемията и мерките, предприети за ограничаване на нейното разпространение и за защита на живота и здравето на гражданите.

По време на тази среща и въз основа на становището, изразено от ad hoc Националния научен комитет, подчертавайки, че имунизационната кампания е реален отговор за прекратяване на острата фаза на пандемията и вярна на проактивния кралски подход, приет от появата на този вирус, Негово Величество Кралят даде своите насоки за стартирането през следващите седмици на мащабна операция по ваксинация срещу COVID-19.

Тази безпрецедентна национална операция има за цел да осигури на населението ваксина като подходящо средство за имунизиране срещу вируса и контрол на разпространението му.

Според резултатите от вече завършени или все още в ход клинични проучвания са доказани безопасността, ефективността и имунната сила на ваксината.

Имунизацията трябва да есе насочи към граждани на възраст над 18 години, съгласно схема за ваксиниране с две инжекции. Приоритет ще бъде даден по-специално на служителите на първа линия, в този случай здравните работници, публичните власти, силите за сигурност и националните образователни работници, както и възрастните хора и хората, уязвими от вируса, преди да се осъществи върху останалото население.

Кралството успя да се справи отлично с доставката на ваксина за COVID-19, благодарение на инициативата и личното участие на Суверена, което доведе до успешното участие на страната ни в клиничните изпитания.

Впоследствие Негово Величество Кралят даде своите указания на компетентните органи да осигурят правилната подготовка и гладкото протичане на тази мащабна национална операция на здравно, логистично и техническо ниво. Специален акцент беше поставен върху достъпността на ваксината в рамките на социална и подкрепяща рамка, и нейната наличност в достатъчни количества, както и върху медицинската логистика, съхранението и прилагането на ваксината в цялата страна и създаването на ефективна система за предварителна регистрация на подлежащите на ваксиниране.

За тази цел Суверенът призова за мобилизиране на всички засегнати служби и отдели, по-специално здравни работници, териториална администрация и сили за сигурност, както и необходимата подкрепа от Кралските въоръжени сили, в съответствие с поверените им мисии от Негово Величество Краля - върховен главнокомандващ и началник на Генералния щаб на Кралските въоръжени сили, като част от борбата срещу COVID-19.

Чрез предприемането на тази мащабна операция се изпълняват кралските инструкции за удвояване на бдителността при управлението на пандемията и за поддържане на научния капацитет за редовно актуализиране на националната стратегия в тази област в светлината на новото развитие и фактически реалности.

В работната сесия от 9 ноември присъстваха ръководителят на правителството Саад Дин Ел Отмани, съветник на НВ Краля - Фуад Али Ел Хима, министърът на вътрешните работи Абделуафи Лафтит, министърът на външните работи, африканското сътрудничество и мароканците в чужбина Насер Бурита, министърът на здравеопазването Халид Айт Талеб, генерал-лейтенант Абделфатах Ел Уарак, генерален инспектор на FAR, генерал-лейтенант Мохамед Хараму, командир на Кралската жандармерия, бригаден генерал Мохамед Аббар, инспектор на военната здравна служба на FAR и генерален директор на националната полиция, както и генералният директор на Националното териториално наблюдение Абделатиф Хамучи."

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе