Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

В Мароко разбиха терористична клетка

В Мароко разбиха терористична клетка

В петък в Мароко е била  разбита терористична клетка, свързана с организацията "Ислямска държава", предаде днес Франс прес, цитирана от БТА.

Клетката е имала за цел да атакува обекти в морето край Мароко и по крайбрежието на град Казабланка.

Седем мъже, срещу които са повдигнати обвинения за членуване в клетката, са задържани в петък по време на антитерористична акция в Тамарис (южно от Казабланка), Шефшауен и Уазан в Северно Мароко.

Подготовката на терористите за извършване на нападения е била в доста напреднал стадий. Тяхната цел е била да навредят на икономическите интереси на кралството, заяви пред журналисти Абделхак Хиям, ръководител на централното бюро на Мароко за борба с тероризма.

Според властите клетката е разполагала с огнестрелни и хладни оръжия, които са иззети от силите за сигурност.

Предполагаемият лидер на клетката се е опитал през 2016 г. да се присъедини към клон на "Ислямска държава" в региона на Сахел, но представители на терористичната организация, с които е контактувал в социалните мрежи, са го насърчили да извършва нападения в Мароко.

Разследването по случая продължава с цел да бъде установена самоличността на посредник, който е оказвал помощ на терористите по логистични въпроси. Подозира се, че посредникът е сириец.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе