Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Мароканки на протест заради секс

Мароканки на протест заради секс

Миналата година страната осъди хиляди за извънбрачни връзки

Стотици марокански жени в рядък манифест в понеделник заявиха, че са нарушили онова, което определят като "несправедливи" закони на страната си, наказващи извънбрачните отношения и абортите.

Изявлението идва в момент, когато мароканската журналистка Хаджар Райсуни е изправена пред съда поради твърдения, че е правила извънбрачен секс и незаконно е прекратила бременност.

"Ние, гражданите на Мароко, декларираме, че сме извън закона", заявиха жените в текста, публикуван в мароканските медии. Манифестът ще се появи във френския вестник "Льо Монд" във вторник.

"Ние нарушаваме несправедливите и остарели закони", гласи текстът, който е написан в съавторство с печелилата награди френско-мароканска авторка Лейла Слимани.

"Правим секс извън брака. Страдаме, даваме възможност или сме съучастници на аборта", декларират подписалите манифеста 490 мароканки.

Член 490 от Наказателния кодекс наказва сексуалните отношения извън брака, както и абортите.

Режисьорката Соня Тераб, съавтор на протеста, заяви, че подписалите са "учители, банкери, домакини, студенти, художници и интелектуалци".

28-годишната журналистка Хаджар Райсуни се изправи в трето изслушване по време на процеса за предполагаеми сексуални отношения извън брака и "незаконен аборт".

Райсуни, нейното гадже на Судан, лекар, медицинска сестра и медицински секретар остават в ареста, откакто бяха задържани в края на миналия месец.

Нейният лекар и двама помощници са обвинени в извършване на аборт и съучастие в аборта.

Между 600 и 800 аборта се извършват всеки ден в Мароко "на тъмно", сочат оценките.

Миналата година Мароко съди хиляди хора за извънбрачен секс, 170 души за това, че са гейове и 73 за прекратяване на бременността.

В началото на 70-те години на миналия век, в подобен текст, французойките, нарекли себе си "343 уличници", заявиха, че са направили аборт, когато това все още беше незаконно, припомня АФП.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе