Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Манджуков ще мами и от Оня свят

Манджуков ще мами и от Оня свят

София/Варна. Борислав Манджуков не е носил хилядарки в джобовете си. Това заявиха за "Стандарт" вчера източници от СДВР. Бизнесменът от Варна бил издебнат в засада, когато отварял вратата на кооперацията. Убиецът го прострелял два пъти в гръб. Тялото на Манджуков паднало напред, а вратата се затворила автоматично зад него, разкриха вчера пред "Стандарт" разследващи. Полицаите преглеждат записите от камерата на първия етаж на блока и от съседното заведение поне месец назад. Те се надяват да видят човека, който евентуално е дебнал графика на Манджуков, който се е прибирал при жена си Лора Георгиева.

"Цял отбор ужилени от Борислав Манджуков са се скарали кой да му види сметката!" Това коментираха във Варна след разстрела на 39-годишния мъж в понеделник вечер в София. Скандалният бизнесмен бе известен край морето главно с далавери, груби измами и нечисти сделки. В морската столица надделява мнението, че екзекуцията му не е поръчана от някой класен конкурент, а от ужилен от Манджуков клетник. "Няма да го гърмят, ако им дължи милиони. Щяха да го оставят жив и да го гонят до дупка, за да си вземат парите", разсъждават във Варна. "Или го е убил някой нещастник, който е останал без покрив заради него, или пък доскорошните му покровители са решили да му затворят устата завинаги", смятат в морската столица.

Безскрупулен лихвар - като такъв най-често описват Борислав Манджуков във Варна. През годините много закъсали хора останали на улицата, след като заложили къщите си при него срещу космически лихви. Схемата била проста - когато отивали да си върнат заема, на адреса не намирали никого. А щом изтечал договорът им с Манджуков, на вратата им идвал съдия-изпълнител, който си прибирал имота. Борислав не се посвенил да измами и свой приятел - морски капитан, и баща му, който е пенсионер. "Превърна живота ни в ад", казва 75-годишният Пройно Маринов. Преди 10 г. синът му кап. Ивайло Маринов дал на Манджуков на 4 пъти големи суми, за да ги инвестира в луксозен строеж в Гръцката махала. Запис на заповед издала строителната фирма "Си Секюрити" ЕООД с управител Георги Циров. Понеже капитанът бил на плаване, само един от документите, за близо 13 500 евро, бил на негово име, а останалите - за 57 000 евро, на името на баща му. Уговорката била Манджуков да върне парите през 2005 г., но вместо това започнал да се крие и увърта, а "строителният предприемач"

Циров се оказал обикновен зидар

Тогава започнала съдебната сага - с отлагане на дела, графологични експертизи, защото Манджуков отричал подписът да е негов. Само капитанът успял да си върне 13 400 евро, а останалите близо 100 бона така и потънали - съдът прекратил делото след 5-годишния давностен срок. Но измамата не спряла дотук. Пенсионерът Пройно едва не получил удар, след като получил запор на апартамент, дворно място, вила и гараж на негово име. Основанието било запис на заповед, която уж той подписал преди 5 г. в полза на 30-годишния Калоян Бърдаров и според която трябвало да му изплати 102 000 лв. до септември 2012-а. Маринов е категоричен, че

подписът му е фалшифициран

и престъпната схема е на Манджуков. "Този човек ще мами и от отвъдното", категоричен е възрастният мъж.

Манджуков е оправдаван два пъти за измами с имоти. Има и дело за измама в Районен съд-Варна. Единственото разследване срещу него е за участието му в контрабандата на цигари от 2012 г. Обвинителният акт вече беше внесен в съда, но бе върнат за прецизиране, новото внасяне е трябвало да бъде тази седмица, научи "Стандарт". Сега това ще се забави, защото в него трябва да отпаднат обвиненията срещу Манджуков, обясниха вчера от спецпрокуратурата. По него той беше на свобода срещу парична гаранция от 30 000 лв. За 2 г. Манджуков е вкарал 240 тира с цигари на черно, научи "Стандарт". Инвестирал в този "бизнес" 30 млн. евро., но от есента на 2011 г. за него оставала само 30 на сто от печалбата - 70 на сто плащал за "чадър", разказват негови авери. Допреди това Манджуков плащал по 50 000 евро на пратка, което прави по 50 на сто от печалбата, изчислиха познавачи. Парите се прибирали при един от висшите полицейски шефове, а заради негово заболяване групата започнала да отчита парите още по-високо в йерархията, казват запознати. За да компенсират слабите финансови печалби, групата около Манджуков започнала да дублира "официалните" контрабандни пратки от Гърция през ГКПП-Кулата. "На всеки тир, влязъл през официалната схема, вкарваха един "черен" курс,

а парсата оставаше само за тях

разказаха пред "Стандарт" запознати. Заради тънките печалби се наложило хора от групата да започнат да работят и на дребно и така станали лесна плячка при акцията "Цигараджиите" през юни 2012 г.

"Каналът от Гърция бе организиран и им бе даден за ползване от техните покровители. Даден им бе и човекът в Солун, който им продаваше мастърбоксовете - бившо гръцко ченге. Той им даваше мастърбокс с 10 000 кутии по 250 евро. В България продаваха бокса по 400 евро на едро. Средно кутията излизаше по 1,60-1,80 лв.", разказват авери на Манджуков.

През 2012-а обаче спецченгетата удариха сочения за главен организатор на логистиката на канала Асен Поборников, брат му Борис, както и бившия шеф на митница Гюешево Георги Владимиров-Фози. Независимо от арестите и признанията на основния свидетел Иван Иванов те бяха пуснати под гаранция от 30 000 лв. На 29 януари 2013 г. Асен Поборников бе ударен отново - този път бе задържан с действащия полицай от Главна дирекция "Национална полиция" Йордан Исаев. Според запознати, това не е спряло бандата Манджуков. Двамата с Поборников продължили да работят, като се ориентирали към транзити през България за Белгия и Холандия. Последните данни от тази година говорели, че двамата се опитвали да пробият и в Марсилия.

Гуцанов: Не е бил спонсор на БСП

Градските легенди край морето разказват за кариерата на Борислав Манджуков в Столетницата. Навремето станал член на БСП, като за негови ментори в партията се сочат бившият икономически министър Петър Димитров и сегашният оргсекретар Красимир Янков. Преди години слухове дори го спрягали за бъдещ младежки лидер на червените във Варна. При ареста му през 2012 г. обаче Янков заяви, че от 2006 г. Манджуков няма нищо общо с БСП. "Свързването на името му с нашата партия е опит за политическо дискредитиране", каза след щракването на белезниците Янков. От Манджуков се разграничи и Димитров. Помолен да коментира слуховете за връзки на Борислав Манджуков с БСП, депутатът Борислав Гуцанов отговори вчера, че е направил специална справка. Според нея Манджуков действително влиза в БСП преди 12 г., за кратък период от време, като е преминал и през други политически формации. "От 8 г. той няма нищо общо с БСП. Нямам информация да е бил спонсор или да има каквато и да било връзка с БСП. Другото са спекулации, на които трябва да се сложи точка. Специално за варненската организация на БСП мога да твърдя категорично, че той няма и не е имал абсолютно нищо общо", заключи Гуцанов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе