Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Малайзийският боинг се отклонил 500 км

Малайзийският боинг се отклонил 500 км

Куала Лумпур. Данни от военни радари показват, че изчезналият в събота самолет на "Малайзия Еърлайнс" е променил курса си, правейки завой на запад, далеч от планираната му траектория, след което е изчезнал, предаде Би Би Си.

Отклонението е било цели 500 км, посочва Ройтерс. Полет MH370 летеше с 239 души на борда от Куала Лумпур до Пекин. От четири дни той е в неизвестност, а операциите по издирването му не дават резултат. Армията на Малайзия смята, че е проследила изчезналия самолет чрез радар до над Малакския проток. Това е много по-далеч от мястото, където за последно самолетът е влязъл в контакт с цивилните диспечери. Малакският проток, един от най-натоварените плавателни канали в света, минава покрай западното крайбрежие на Малайзия. Авиокомпанията собственик каза в събота, че самолетът за последно е направил контакт на известно разстояние от град Кота Бару. "Смени курса след Кота Бару и се снижи. Направи го над Малакския проток", заяви военен източник. Периметърът на издирванията бе разширен на близо 100 км от мястото, където връзката със самолета е изчезнала. Китай, който има голям брой граждани на борда на изчезналия самолет, използва 10 спътника в операцията на издирване на машината. Основната задача на спътниците е да пращат висококачествени космически снимки на земната повърхност от района на издирвателно-спасителните работи.

Междувременно стана ясно, че няколко телефона на пасажери от изчезналия "Боинг" продължават да звънят. Това твърдят хора, опитали да се свържат с близките си. Логичното е тези телефони да не функционират, ако се намират под вода или ако самолетът се е разпаднал на части, отбелязва "Фигаро". 19 семейства са подписали общо комюнике, в което заявяват, че няколко телефонни номера са още активни. Тези близки опитаха да влязат в контакт с властите, за да проследят телефоните и да намерят следите на самолета, но за момента не са получили отговор. Други близки твърдят, че са видели пътници от самолета да са отбелязани като онлайн в социални мрежи, но съобщенията оставали без отговор.

Откраднатите паспорти в ръцете на иранци

Двама иранци са се качили с чужди паспорти в изчезналия малайзийски самолет, но не са били свързани с терористични групировки. Това съобщи Би Би Си, като се позова на полицията в Малайзия. Интерпол уточни, че е установена самоличността и на двамата.

Единият е 19-годишният Пуриа Нур Мохамад Мердад, пътувал за Германия с надеждата да получи политическо убежище. Вторият пасажер, използвал чужд паспорт, е 29-годишният Делавар Сайед Мохамадрез.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе