Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Македония затваря Балканския маршрут

Македония затваря Балканския маршрут

Пътят на бежанците по т.нар. Балкански маршрут скоро ще бъде затворен, предупреди македонският президент Георге Иванов в интервю за сайта на германското сп. "Шпигел".

Това ще се случи, когато Австрия достигне лимита си от 37 500 мигранти, които да допусне на територията си. Тогава границата между Македония и Гърция ще бъде затворена. По думите му, това "ще се случи много скоро, може би още сега". Иванов настоява да се вземе политическо решение за този проблем веднага. "Не можем да чакаме Брюксел и взехме свое решение. Във време на криза всяка страна трябва да вземе свое решение", каза той. Държавният глава защити мерките, които се взимат за охрана по границата, въпреки критиките от страна на ООН, ЕС и "Амнести интернешънъл" за нарушени права.

Броят на блокираните мигранти на гръцко-македонската граница днес достигна 9000 души, а хуманитарната криза се задълбочава. По данни на неправителствени организации, които работят на място, в следващите дни те ще станат над 10 000 души.

Заради мигрантската криза Гърция поиска от ЕС 480 милиона евро в помощ на бежанците, съобщи Франс Прес, като се позовава на правителството в Атина. Говорителят на гръцкия кабинет посочи, че страната е представила на ЕК план за приемането на 100 000 бежанци, който ще изисква 480 милиона евро. В последните дни пък се наблюдава голям скок на броя на бежанците, които спят по улиците на гръцката столица, съобщават местните медии.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе