Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Луната се свива и се тресе

Луната се свива и се тресе

Скали разцепват нейната повърхност

Това сочат нови данни на НАСА, цитирани от „Индипендънт“
За последните 10 години учените са установили, че вътрешността на Луната се е охладила и тя се свива като стафида. Резултатът от това е, че скали разцепват нейната повърхност, пише блиц.
Нов анализ на данните, събрани от мисии на НАСА, сочи, че и сега Луната се свива. Докато това става се наблюдава сеизмична активност около издълбаните от скалите падини.

Учените сравняват процеса със свиването на гроздово зърно и как по него се образуват гънки докато се охлажда и свива. За разлика от ципата на гроздето, обаче, кората на спътника не е разтеглива и вместо да се набръчка, тя се разцепва.
Разломите се формират, когато кората се мести и една част от нея е избутана над друга. Те образуват необикновено изглеждащи скали, които се виждат на повърхността и се издигат на много километри височина.
Най-малко 8 места на сблъсък на части от лунната кора са намерени под повърхността. Разломите не са в резултат на удар с астероид или друго външно въздействие. Така се потвърждава, че земният спътник все още преминава през сериозна сеизмична активност.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе