Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Луксозните марки се местят в Саудитска Арабия и ОАЕ

Луксозните марки се местят в Саудитска Арабия и ОАЕ

Кризата удари премиум брандовете в Европа

Намаляването на цената на подаръците за чиновници засегна пазара в Китай

Кризите в икономиката на първо място удрят най-несъстоятелните слоеве от населението, в по-слаба степен засягат средната класа и обикновено не се отразяват на прословутия "един процент" супербогаташи. Сегашната обаче, в съчетание с международната нестабилност, видимо засегна и потреблението на луксозни стоки по света. В условията на продължаващата икономическа нестабилност на международните пазари сегментът "Лукс" в повечето страни се намира в сложна ситуация. Роля за това изигра и заплахата от тероризъм. Експертите се опасяват, че неотдавнашният терористичен акт в Париж - един от центровете на световната индустрия за модерни стоки и традиционно място за "лов" на стоки "първи клас", може значително да намали покупателната активност в града.

Главните пазари на луксозни дрехи, часовници и аксесоари напоследък се съсредоточават в петролните монархии в Персийския залив, в Китай и в Русия. Тези страни най-малко бяха засегнати от кризата. Нови бутици през изтичащата 2015 г. бяха открити в традиционните центрове на луксозното пазаруване в големите градове на Обединените арабски емирства и в Саудитска Арабия, богатите жители на които в миналото

предпочитаха масово да пазаруват вещи на разкоша в европейските стоици

и най-вече в Лондон. Освен широко известните гиганти в търговията с луксозни стоки в района се опитват да се закрепят и популярни фирми от така наречения по-демократичен бранд. Например британската марка за чанти и аксесоари Anya Hindmarch откри първия си бутик в Абу Даби, а през лятото на следващата 2016 г. възнамерява да настъпи и в Саудитска Арабия. Признак за тази тендинция е и фактът, че водещите в бранда "премиум сегмент" активно привличат за сътрудничество в ПР-а местни знаменитости. Така например популярната ливанска телевизионна водеща Рая Абирашед стана партньор на Burberry, а Bulgari привлече като рекламно лице на бранда другата телевизионна знаменитост в арабския свят - Диалу Макки.

Не толкова еднозначна обаче е ситуацията в Китай. Сривът на борсите това лято повлия негативно на покупателната способност, особено на върха на потребителския сегмент, а все още неоформената напълно средна класа в страната отново се ориентира към по-икономичния модел на потребление, предлаган от местните филиали на бюджетните международни компании. Показателно бе, че само за един от последните месеци в Китай бяха закрити три магазина на бранда Louis Vuitton. Експертите оценяват доста песимистично перспективата и прогнозират 20-процентно съкращаване на броя на бутиците в следващия период. Пет магазина в Китай се готви да закрие и Burberry, която вече затвори десетки магазини.

Освен спада в икономиката роля за негативната тенденция изиграха и предприетите от правителството в Китай мерки за борба с корупцията, и по-специално намаляването на цената на подаръците, които имат право да получават служебните лица.

Не е тайна, че голяма част от луксозните стоки, придобивани в Поднебесната империя, са резултат именно от получени под масата пари. Но все пак китайският бизнес активно се интересува от възможностите за инвестиции в пазара на луксозни стоки. През ноември 2015 г. хонконгската компания

Godin Holdings придоби производителят на луксозните мобилни телефони Vertu

Условията на сделката не бяха разгласени, но новите собственици обявиха, че не възнамеряват да пренасят производството на тези телефони в Китай.

Американският пазар за луксозни стоки на дребно не бе засегнат от проблемите на този вид търговия. Основната грижа в САЩ, както личи от дискусии в медиите, е трансграничната търговия чрез интернет, която забележимо подрива позициите на традиционните офлайн бутици. Освен това увеличението на най-възрастния сегмент потребители на премиум-брандовете в САЩ, т.е. хората около 50 години и над тази възраст, традиционно предпочитат да правят скъпоструващите покупки в непосредствен контакт с продавачите в магазините.

Положението в руския сегмент на луксозните стоки остава сложно.

Това до голяма степен се дължи на спада на стойността на рублата

намалението на цените на петрола и сложните външнополитически обстоятелства. Но фирмите за продажби на дребно на стоки лукс не губят кураж. В навечерието на Коледа и Нова година два от крупните производители на стоки от клас лукс възнамеряват да зарадват своите клиенти с изненади и подаръци. През декември някои от тези фирми в Москва започнаха да сменят адресите си, за да се разположат на по-видни и удобни места в руската столица и да си осигурят по-голяма площ.
"Ние се чувстваме прекрасно и успешно се развиваме в Русия", коментира за електронното издание "Лента.ру" Джорджо Гуидоти, шеф на връзките с обществеността на компаниите Max Mara Group, Marina Rinaldi, Sportmax и др., която е собственик на женски бранд за луксозни дрехи и аксесоари. Ние много вярваме в Русия, вашите жени обичат нашите дрехи. През последната година печалбите ни силно нараснаха в сравнение с предишните години", коментира Гуидоти. Неотдавна бе открит и обновеният бутик Max Mara в Санкт Петербург.

Гуидоти добавя, че компанията се чувства добре и в Китай. "Неотдавна бях в Китай и установих, че китайките, както и преди, продължават активно да купуват от нас, като особено внимание обръщат на скъпите вещи. Max Mara е един от крупните играчи на пазара на модерни стоки в Китай. Имаме там 400 магазина и не се готвим да закриваме нито един от тях. Китай наистина е в криза, но нас тя не ни засегна", казва Гуидоти. А Бьорн Брун, собственик на датската компания Bruuns Bazaar за производство на луксозни дамски дрехи и принадлежности, също не вижда съкрушителни кризисни явления в Китай и другите страни от Югоизточна Азия. "Кризата от 2008 г. отдавна приключи и в нашия сектор в Китай няма никакви признаци за рецесия. Същото е положението и в Русия", убеден е Брун.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе