Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Лукашенко си стои, светът звъни на Путин

Лукашенко си стои, светът звъни на Путин

 

Най-авторитарният държавен глава в Европа – Александър Лукашенко, продължава да не отстъпва властта дори след 8 дни протести, изпълващи улици и булеварди в страната. След като го удари на молба, а после мина през идеи за референдум и конституция, днес диктаторът отново е в целия си блясък – хули наред опозицията и твърди, че те искат само власт.

За тази цел бил създаден и опозиционният координационионен съвет, който би трябвало да осъществи диалога за предаването на властта. Според държавната агенция БЕЛТА обаче Лукашенко смятал, че в този щаб влизали откровени нацисти и въобще не мислел да говори с тях. Даже заплаши членовете на съвета с „адекватни мерки“.

В този координационен съвет, който бе създаден от заелата второ място на изборите Светлана Тихановска, влизат лауреат на Нобелова награда по литература, собственик на най-голямата верига магазини с национална символика и председател на съюза на правозащитниците.

Лукашенко реши да създаде напрежение между опозицията и Русия като заяви, че опозициионерите искали да махнат изучаването на руския език, та се наложи координационният съвет да го опровергае публично.

Докато Лукашенко се е вкопчил във властта, Путин не се отделя от телефона. Цял ден му звънят световните лидери, за да го питат какво мисли да прави с този авторитарен лидер, заради който има стотици в ареста, а трима протестиращи вече са мъртви.

Рано сутринта му се обади шефът на Европейския съвет Шарл Мишел, за да го информира, че смята да постави въпроса пред европейските лидери. После започна разговора му с германския канцлер Ангела Меркел. Тя му казала, че Лукашенко спешно трябва да се откаже от насилието и да пусне политическите арестанти. Припомнила на Путин, че още преди 13 дни Светлана Тихановска й се обадила, за да й каже, че изпитва страх за живота си и моли от ЕС помощ за справедлива смяна на властта в Минск.

По същия повод на руския президент малко по-късно му позвънил и френският държавен глава. Путин и на Макрон казал, че смята за най-правилно никой външен да не се намесва точно сега в Беларус.

Накрая и Лукашенко решил да звънне на Путин, за да се ориентира в международната обстановка, но Путин явно не му е казал нищо обнадеждаващо, защото от обяд президентът на Беларус няма изказвания.

А на протеста днес се присъединиха работници от още заводи, които досега не смееха да излязат на площадите. Енергията на протеста продължава да гори.   

По-късно по темата Беларус се изказа и президентът на САЩ Доналд Тръмп. Той заяви пред журналисти, че в тази държава „няма много демокрация“ и предвижда да проведе няколко телефонни разговора на тема Лукашенко, един от които ще е с Путин.

Явно днешният телефонен ден на руския президент няма да е изключение.  

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе