Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Лукашенко на колене? Не го направи!

Лукашенко на колене? Не го направи!

 

Президентът на Беларус  Александър Лукашенко за пореден път показа как едно говори, друго прави. Той обеща да застане на колене пред народа си, за да поиска мир с протестиращите, но така и не помръдна от трибуната, на която говореше.

Заставам пред вас на колене за първи път в живота си, заяви президентът, здраво стоеше на трибуната, пише лента ру.

В обръщението си той заяви, че Беларус ще загине като дъргава, ако в страната се проведат нови избори. Никога няма да можем да се стабилизираме, уверен е президентът, цитиран от ТАСС. По думите му съседите на Беларус-  Литва, Латвия, Полша и Украйна, правят всичко възможно да се направи нов вот. Той ги упрекна, ще събират военна техника по границата с Беларус. В същото време той реши да усили напрежението там като обяви, че армията на Беларус от понеделник започва четиридневни учения точно по границата с Литва, съобщи държавната им агенция БЕЛТА.

Митингът, на който Лукашенко дръпна емоционална реч, бе в негова подкрепа и се проведе пред сградата на правителството на площад Независимост в Минск. До него бе и 15-годишния му син, по когото доскоро въздишаха повечето девойки в Беларус, но днес го опреличават като охранител, който е дошъл, за да пази баща си. Николай е третия син на авторитарния президент, не е ясно коя е майка му, но той живее с баща си и често го придружава на обещствени събития. Днес отново бе облечен с костюм, бяла риза, а очите си бе скрил със слънчеви очила.

По-късно стана ясно, че Лукашенко е звънял за трети път в последните дни на Владимир Путин, за да го моли за помощ. Прессслужбата на Кремъл обяви, че двамата президенти са обсъждали ситуацията в страната след изборите, в часност  и натиска, който се осъществява върху властите в републиката отвън. Путин отново да помогне, но на основата на съюзния договор, както и на този за колективната безопасност. В предишния им разговор в събота руският президент припомнил на Лукашенко, че не е върнал в Моска всичките руски бойци, които затвори преди две седмици в обвинение, че Кремъл готви размирици в Минск.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе