Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Ловци поискаха оставката на Порожанов

Ловци поискаха оставката на Порожанов

Ловци от Силистра и Тутракан поискаха оставката на земеделския министър Румен Порожанов. Причината е подготвяната забрана за групов лов на диви свине в пограничните райони. Днес ловците излязоха на протест. В разпространено от тях становище се казва, че забраната за групов лов на дива свиня ще стане причина за „свръхзапас” в пограничните райони и няма да бъде постигната целта за намаляване на популацията като основа за превенция на африканска чума по свинете.

Забраната на групов лов без кучета е немислима в района поради мозаечното разпределение на горските площи, се казва в становището. Посочва се, че в нито една от отстреляните 12 диви свине в граничния район с Румъния няма положителна проба за африканска чума, а по оградата по границата с Румъния от Силистра до Добричка област „няма следи от преминаващи диви свине”. „Високият запас на дива свиня в района неминуемо ще доведе до много щети на земеделските производители, което от своя страна носи висок размер на щетите, които трябва да плащат ловните дружини”, се казва в становището.

Ловците очакват отговор на своите искания до четвъртък и предупреждават, че ако не бъде получен, ще предприемат по-мащабни протестни действия.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе