Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Египет е "най-лошата страна" за жени в арабския свят

Египет е

Ню Йорк. Египет вече е най-лошата страна за правата на жените в арабския свят, сочи проучване на Thomson Reuters Foundation, докато Коморските острови са начело в класацията.

Проучването установи, че сексуалния тормоз, високите нива на генитално осакатяване на жени и ръстът на консервативни ислямистки групировки най-много са допринесли за ниското класиране.

Проучването е анкетирало над 330 експерти в 21 държави от Арабската лига, както и в Сирия.

Това е третото ежегодно проучване на фондацията и се фокусира върху правата на жените след арабските въстания през 2011 година.

Ирак е класиран на второ място, следван от Саудитска Арабия, Сирия и Йемен.

Коморските острови, където жените заемат 20% от министерски постове, са последвани в горната част на класацията от Оман, Кувейт, Йордания и Катар.

Проучването попита експерти да оценят фактори като насилие срещу жени, репродуктивните права, третиране на жените в семейството и ролята на жените в политиката и икономиката.

Дискриминационните закони и скокът на трафика на жени допринесе за мястото на Египет в дъното на класацията от 22 арабски държави, се казва в проучването.

"Има цели села в покрайнините на Кайро и други градове, където по-голямата част от икономическата дейност се основава на трафика на жени и насилствените бракове", каза Зара Радуан от базираната в САЩ правозащитна организация Глобален фонд за жените.

Сексуалният тормоз обаче е цитиран като основен фактор.

Доклад на ООН през април каза, че 99,3% от жените и момичетата в Египет са били подложени на сексуален тормоз.

"Социалната приемливост на всекидневния сексуален тормоз засяга всяка жена в Египет, независимо от тяхната възраст, професионална или социално-икономическа среда, семеен статус, или поведение", каза Нура Флинкман от египетската кампания HarassMap.

В същото време, проучването твърди, че в Ирак сега е по-опасно за жените, отколкото по времето на Саддам Хюсеин, като жените са по-силно засегнати от насилието от миналото десетилетие.

Саудитска Арабия се класира зле що се отнася до участието на жените в политиката, дискриминацията на работното място, свободното движение и правата на собственост.

Но консервативната страна е напреднала повече от много други арабски държави, когато става дума за достъп до образование и здравеопазване, репродуктивни права и насилието между половете.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе