Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Лондон пуст, магазините - опразнени

Лондон пуст, магазините - опразнени

 

Лондон заприлича на призрачните европейски градове през пролетния локдаун. Само лампичките на богатата коледна украса показват, че града е пълен с хора, очакващи най-големия християнси празник. "На практика обаче премиера Борис Джонсон фактически отмени Рождество за почти 18 милиона човека в Лондон, в югоизточна и източна Англия след въвеждането на новия двуседмичен локдаун от неделя. Така започва репортажа си Evening Standard след като истерията с новия щам на коронавируса завладя света и накара почти цяла Европа да спре полетите от и за Лондон.

След изказването на Джонсън, британците изпаднаха в паника. Който успя, напусна Лондон с кола, влак, такси, плащайки тройно по-високи цени на билети, само и само да избяга далече от новите мерки и новия щам. Докато полицията стриктно следеше да има дистанция по улиците и проверяваше всеки ресторант дали е затворен, на гарите и аерогарите хората буквално се тъпчеха един върху друг, за да си осигурят транспорт. Останалите в столицата британци в паника разграбваха всичко от отворените магазини и сега рафтовете на много от тях са пусти.  

Както пише Daily Mail, британците се шегуват през сълзи -  това е настоящия "Брексит" и коледния „новичок“.

Хиляди пътниците преседяха в събота вечер на гарите, като най-населено бе на лондонската станция St.Pancras, където хората буквално щурмуваха влака за Лийдс, който е в северна Англия.

Кметът на Лондон Садик Хан заяви, че пътническия хаос, завладял града е само показва, колко хаотични са били мерките на правителството. "Ние засега не нямаме достатъчно сведения дали новият щам  не води до по-тежки заболявания“, беше изказването на Джонсън, което отприщи истерията във Великобритания.

Хората в Лондон са еднакво шокирани както от удължаването на локдауна, така и от новата зараза. „Борис – похитителят на Рождество", пишат британските медии, които твърдят, че той е излъгал очаквания на милиони хора, че ще бъдат отворени за празниците магазини и хотели. След вируса, дойде втората вълна, след нея – мутацията, следва втора вълна на мутацията и така до безкрайност, твърдят британските медии. Те припомнят, първата мутация е била регистрирана в Китай още през лятото, тогава изменениета на вируса се е появило в Испания и е разпространено на половината от територията на Европа.

Мутацията не прави вируса опаснен, даже понякога отслабва действието му, твърдят британски имунолози в опит да успокоят населението. Факт обаче е че само за неделя данните за коронавируса във Великобритания са шокиращи – почти 36 000 новозаразени.

За разлика от празния Лондон, пристанището Довър на Ламанша продължава да е препълнено. След като Франция наложи 48-часова забрана за преминаване на хора от Великобритания с всички видове транспорт, Доувър затвори за всякакъв трафик от британска страна до второ нареждане. Около фериботния терминал  продължават да висят огромни опашки от автомобили и пътници, които не знаят какво да правят и чакат да стане чудо и да прекосят водната преграда към континента. От Юростар обаче попариха надеждите като съобщиха, че ще могат да извършват курсове само от Париж за Лондон на 21 и 22 декември.

Британският премиер Борис Джонсън свика тази сутрин спешно заседание, на което ще се обсъди състоянието на международните въздушни съобщения на страна в светлината на вълната от забрани за полети до и от Великобритания, обявена от много страни, предаде Ройтерс, цитирайки говорителка на премиера.

"Премиерът ще председателства заседанието на групата за спешно реагиране КОБРА. В момента вече са в ход и други срещи по въпроса, които ще продължат и утре, за да бъдат подготвени солидни ответни планове", каза говорителката.

Събщението предизвика нов песимизъм в Лондон насред ширещата се зараза и опразнените хранителни магазини. Притеснението на хората е дали въобще ще се напълнят предвид блокадата на страната и липсата на доставки.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе