Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Лондон пак отлага развода с ЕС – сега за януари

Лондон пак отлага развода с ЕС – сега за януари

Британската Камара на общините прие на трето и последно четене законопроекта, който задължава премиера Борис Джонсън да поиска от ЕС отлагане на датата на Брекзит с три месеца до 31 януари 2020 г., предадоха световните агенции. Текстът бе приет с 327 срещу 299 гласа, пише "Монитор". 

Преди да влезе в сила, законопроектът трябва да бъде одобрен и от Камарата на лордовете.

Възможно е все пак някои членове на горната камара на парламента, които са привърженици на "твърд" Брекзит, да забавят процеса на приемането на законопроекта, отбелязва АП.

Борис Джонсън многократно е обявявал намерението си да осъществи Брекзит на 31 октомври, дори и без споразумение, и е заявявал, че ако депутатите гласуват за отлагане на тази дата, той ще поиска предсрочни избори на 15 октомври.

Веднага след приемането на законопроекта в долната камара на парламента, Джонсън внесе искане за произвеждане на предсрочни избори.

Долната камара отхвърли искането на Джонсън. То бе отхвърлено с 298 гласа "за" и 56 "против". Депутатите от основната опозиционна сила, Лейбъристката партия, се въздържаха при гласуването. За да бъде прието предложението, бе необходимо квалифицирано мнозинство от две трети, т. е. от поне 434 депутати.

Изходът от гласуването е очакван, тъй като опозицията вече се обяви против предложението на премиера.

Борис Джонсън се присмя на лидера на основната опозиционна сила, Лейбъристката партия, Джереми Корбин, след като парламентът отхвърли искането на министър-председателя за предсрочни избори, предаде Ройтерс.

"За първи път в историята опозицията гласува, за да покаже доверие в правителството на Нейно Величество", каза Джонсън в кратко изявление. "Мога само да размишлявам какви са причините, които стоят зад колебанието (на Корбин), но очевидният извод е, че той не мисли, че ще спечели", допълни той.

Лейбъристкият лидер заяви, че искането на премиера съдържа "отровата на (Брекзит) без сделка". "Нека законът (за отлагане на Брекзит до края на януари) бъде приет и получи одобрението на кралицата, и тогава ще подкрепим (произвеждането на) избори", допълни Корбин.

Според високопоставен депутат лейбърист, цитиран от Би Би Си, Корбин е казал, че няма да позволи предсрочни избори преди 31 октомври - датата, на която Джонсън иска Великобритания да излезе от Европейския съюз, със или без сделка.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе