Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

С лице назаем ли е Ружа, издирвана от ФБР?

С лице назаем ли е Ружа, издирвана от ФБР?
  • Очакваха криптокралицата да се появи в Букурещ на среща на OnеCoin
  • Игнатова се разхожда из Балканите с променена външност след пластична операция, твърди журналист


Била ли е криптокралицата Ружа Игнатова в Букурещ преди дни? Отговор на този въпрос все още няма. Очакванията издирваната от ФБР българка да се появи в румънската столица се появиха след като в YouTube бе пуснато едноминутно клипче, на което на румънски се анонсира среща на OnеCoin инвеститори под наслов "Легендата за One". От него става ясно, че тя ще се проведе от 21 до 23 август 2020 г. в Букурещ. Повече данни за мястото не са посочени, пише bg.voice.
За криптокралицата се предполага, че е с променена външност и се разхожда из държави на Балканския полуостров след като изчезна през есента на 2017 г. Тогава бе издадена тайна заповед за нейния арест. Разследвана е в САЩ за изграждане на финансовата пирамида One Coin, довела до завличане на инвеститори от цял свят с $ 4,9 млрд. Ако бъде заловена и изправена пред правосъдието, рискува 80 г. затвор. По следите на мистериозната дама тръгва журналистът Джейми Бартлет. Той прави разследване "Как Ружа Игнатова измами света и след това изчезна", което публикува на сайта на BBC. През 2019 г. една от следите отвежда Бартлет на конкурс за красота в Букурещ. "Мъжете пиеха шампанско направо от бутилките, а всички ни гледаха по начин, който ни караше да се чувстваме много неудобно. По-късно разбрахме, че д-р Ружа Игнатова също е била там, на същото събитие, точно под носовете ни... Но променена с пластична операция, за да не бъде разпознаваема", пише Бартлет.
Междувременно братът на Ружа - Константин Игнатов, който бе арестуван в САЩ през март 2019 г. за дейността си в пирамидата, сключи споразумение с властите. Той се признa зa винoвeн пo някoлкo oбвинeния, включитeлнo зa прaнe нa пaри и измaмa. Така успя да отърве 90-години затвор и вече не е сред основните обвиняеми по процеса срещу OneCoin. Новината съобщи бизнес изданието Finance Magnates. От цитирани документи става ясно, че процесът ще продължи срещу Ружа Игнатова, която е основател на компанията, считана за Схема на Понци, тоест финансова пирамида.
Засега липсват подробности как точно е уреден случаят Константин, но вече се разбра, че

Игнатов е "пропял" срещу сестра си
Той е предоставил на щатските власти информация "за престъпленията, които извърших, и всяка информация, която имах за OneCoin и свързаните с тях хора и престъпленията, които са извършени там".
Игнатов твърди, че те са дело на членове на неговото семейство - сестра му и майка му Веска, която играе важна роля в работата на OneCoin. Константин бил наел частен детектив, за да намери Ружа, но се кълне, че не е разговарял с нея, откакто изчезнала. Преди месеци Игнатов твърдеше, че Ружа се е покрила заради недоволството на вложилите стотици хиляди долари инвеститори, които осъзнали, че става въпрос за пирамида.

Покрай разследването излезе и името на Нийл Буш
- брат на бившия президент Джордж Буш и син на покойния Джордж Х. Буш. Нийл платил 300 000 долара, за да присъства на среща, на която е Игнатова. Участвал в качеството си на член на борда на компанията Hoifu Energy, собственост на китайския бизнесмен д-р Ху Чи Минг. Твърди се, че Минг уреждал сделка за 60 милиона долара, която би предоставила заем за закупуване на африканско петролно находище и ще бъде финансирана с пари и "много голяма част от покупната цена" в OneCoin.
Сега показанията на Константин изиграха ключова роля за осъждането на Марк Скот, законния представител на OneCoin, който участва в пране на 400 милиона долара.
Създадена в България, фирмата има филиали по целия свят и е изправена пред съдебни действия в множество юрисдикции.
Наскоро Сингапур глоби филиал на OneCoin със 72 000 долара за популяризиране на схемата за измама на потенциални жертви.

Правят минисериал за  бизнесдамата от Русе

Етикети:          

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе