Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Хилари ликува след историческа победа (ОБЗОР)

Хилари ликува след историческа победа (ОБЗОР)

Претендентът за номинация на Демократическата партия за битката за Белия дом през ноември и бивш държавен секретар Хилари Клинтън обяви, че печели издигането си за кандидат за президент. Бившата първа дама на САЩ определи момента за исторически за страната си, защото за първи път жена ще се бори да влезе в Овалния кабинет.

"Благодарение на вас достигнахме исторически момент. За пръв път в историята на страната ни жена ще бъде номинацията на някоя от големите партии", каза тя по време на реч в Бруклин, Ню Йорк, където спечели първичните избори в щата Ню Джърси. "Победата принадлежи на поколенията жени и мъже, които са се борили и са се жертвали, за да направят този момент възможен", добави тя.

Във вторник се проведоха гласувания в 6 щата - вътрешнопартийни избори в Калифорния, Ню Джърси, Монтана, Ню Мексико и Южна Дакота, и партийни събрания в Северна Дакота. Общо те дават 806 делегатски места за националния конгрес на Демократическата партия във Филаделфия (25-28 юли). Преди този вот Хилари имаше нужда само от 26 делегати, за да си гарантира номинацията. В щата Калифорния, който изпраща най-много делегати на конгреса - 548, г-ж Клинтън спечели с над 60% от гласовете срещу 35% за сенатора от Върмънт Бърни Сандърс. Тя спечели и първичните избори в Южна Дакота.
Американският президент

Барак Обама поздрави Хилари

за това, че е спечелила необходимото мнозинство от делегати, което ще й осигури президентската номинация на демократите. Нейната историческа кампания вдъхнови милиони хора и е продължение на дългогодишната й борба в подкрепа на семействата и децата от средната класа, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест по повод предизборната кампания на г-жа Клинтън, цитиран от Ройтерс. Първо президентът поздрави Хилари, а след това той се обади да поздрави за кампанията му и Сандърс, уточни Ърнест. Той каза, че Обама ще се срещне по-късно в сряда в Белия дом със сенатора от Върмънт, като срещата е по искане на Сандърс. Двамата ще продължат разговора помежду си за важните предизвикателства и залози на тези президентски избори, добави Ърнест.

Що се отнася до Сандърс, той обеща да не се отказва от участие в първичните избори на демократите, които определят кандидата на партията за президент. "Няма да се отказваме от битката. Ще се борим докрай, за да спечелим първичните избори в щата Вашингтон", каза той пред симпатизанти в Санта Моника, Калифорния. "Ще продължим нашата борба за социална, икономическа, расова и екологична справедливост. Ще водим тази борба чак до Филаделфия", обеща Сандърс.
Победата на Клинтън, която де факто нямаше решаващо значение, тъй като още преди тях тя беше получила подкрепата на 2383 делегати, но с триумфа в Калифорния и Ню Джърси събра значително повече, стана водеща тема в американските медии. "Хилари Клинтън спечели номинацията на Демократическата партия след решителни победи на първичните избори в Ню Мексико и Ню Джърси и веднага призова поддръжниците на сенатор Бърни Сандърс

да се обединят с нея срещу Доналд Тръмп

посочва в. "Ню Йорк Таймс". Клинтън влиза в историята с факта, че е първата жена, номинирана за кандидат за президент на една от двете големи партии в САЩ близо век след като жените в страната са получили правото да гласуват, отбелязва изданието. Клинтън похвали съперника си за номинацията Сандърс, заявявайки, че енергичните им дебати са били "добри за Демократическата партия и за САЩ". Сандърс обаче изрази недоволство, че агенция АП обяви ден по-рано победата на Клинтън, включвайки и гласовете на суперделегатите, които могат да решат да променят позициите си на конгреса на Демократическата партия. Изглежда, че той не се готви да се оттегли, коментира в. "Ню Йорк Таймс" и посочва, че съпротивата на многобройните му поддръжници срещу Клинтън вероятно ще отслабне, след като той се откаже от надпреварата за кандидатпрезидентската номинация. Съюзници и съветници на Клинтън обаче посочват, че ще имат нужда от помощта му, за да привлекат младите гласоподаватели и либералите, повечето от които предпочитат Сандърс, изтъква вестникът. Много от младите гласоподаватели казват, че не вярват на Клинтън или смятат, че тя представлява върхушката, която е загубила връзка с това, за което те се борят, отбелязва "Ню Йорк Таймс". И добавя, че тази оценка може и да не е справедлива, но Клинтън трябва да й обърне внимание, защото ако те не гласуват, по-ниската избирателна активност обикновено облагодетелства Републиканската партия.

Клинтън може да е спечелила номинацията, но Сандърс спечели дебата, смята в. "Вашингтон Поуст". Първичните избори за кандидатурата на Демократическата партия може да са на път да приключат, но политическата революция, започната от Сандърс миналата година, вероятно едва започва, стига той и поддръжниците му да продължат да се борят за целите, които представи в кампанията си. Сандърс постави началото на дълбоки промени в Демократическата партия и тя ще трябва да се съобрази с това, подчертава вестникът.

Същевременно в лагера на републиканците след първичните избори във вторник в 5 щата - Калифорния, Монтана, Ню Джърси, Ню Мексико и Южна Дакота, стана ясно, че милиардерът Доналд Тръмп печели общо 1423 делегати. За номинацията на партията му бяха необходими 1237.

Владислав ПУНЧЕВ

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе